Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ισχυρός σεισμός... προγραμματίζεται για την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη!!

Τέσσερα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι της .....

Ισχυρός σεισμός προγραμματίζεται για την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη


Τετάρτης, μια σεισμική δόνηση μεγέθους τουλάχιστον 6 βαθμών Ρίχτερ προγραμματίζεται να σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη.


Είναι το σενάριο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα άσκησης που θα πραγματοποιήσει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς.

Τέσσερα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης, μια σεισμική δόνηση μεγέθους τουλάχιστον 6 βαθμών Ρίχτερ προγραμματίζεται να σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι το σενάριο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα άσκησης που θα πραγματοποιήσει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς.

Την ώρα του σεισμού θα σημάνει ηχητικό σήμα στις περιοχές όπου εμφανίζονται «έκτακτα περιστατικά». Αμέσως μετά, εκπρόσωποι από κάθε εμπλεκόμενο φορέα θα συγκεντρωθούν στο κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας, από όπου θα συντονίζεται ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά τραυματιών, η εκκένωση σχολείων, η συγκέντρωση των κατοίκων της Καλαμαριάς σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η διατήρησης ανοιχτών δρόμων από την αστυνομία.

«Πρόκειται για την πρώτη άσκηση επί πραγματικών γεγονότων, όσο πραγματικό μπορεί να είναι ένα σενάριο εκδήλωσης σεισμού, καθώς μέχρι τώρα οι όποιες ασκήσεις γίνονταν πραγματοποιούνταν επί χάρτου και σε επίπεδο δήμων» ανέφερε τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι με τον «Καλλικράτη» η Περιφέρεια έχει πλέον την ευθύνη να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο σε περίπτωση σεισμού. Η πρώτη άσκηση πραγματοποιείται στην Καλαμαριά, η οποία διαθέτει «καλό επίπεδο προετοιμασίας» ενώ σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ είναι πιο ευαίσθητη σε έναν τέτοιο κίνδυνο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ανεξάρτητοι παρατηρητές θα προχωρήσουν σε εν θερμώ αποτίμηση των χρόνων παρέμβασης σε καθένα από πέντε σημεία: δύο σχολεία, μία δημόσια υπηρεσία, μία διασταύρωση οδών και ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Στη συνέχεια το σύνολο της άσκησης θα αξιολογηθεί ώστε να διαπιστωθεί που υπάρχουν προβλήματα και να γίνει καλύτερος σχεδιασμός σε επόμενες ασκήσεις που θα γίνουν από το φθινόπωρο και σε άλλους δήμους, ενώ αργότερα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεγαλύτερη άσκηση σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως γνωστοποίησε εξάλλου ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα πολιτικής προστασίας, Βασίλης Τουλίκας, αντίστοιχη προετοιμασία θα γίνει για σενάρια πλημμυρών και πυρκαγιάς.

Σε ερ'ωτηση για το εάν η προγραμματισμένη άσκηση σχετίζεται με την πρόσφατη παρουσίαση από το ΑΠΘ σεναρίων για τις επιπτώσεις από πιθανό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσαμασλής διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σχέση.

Τόνισε ωστόσο ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ όσο και με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που ασχολούνται με το θέμα.


Πηγή: olathessaloniki.com
Categories: