Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

“Γαλάζιες σημαίες 2012”: Δεύτερη θέση η Ελλάδα…με 394 παραλίες!


Συνολικά 394 Ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες»! Η συμμετοχή της Ελλάδας υπήρξε άκρως δυναμική, αφού κατέκτησε για μια ακόμη φορά τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 48 χώρες και να αναδειχθεί για το φυσικό της πλούτο. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.179 ακτές και 659 μαρίνες με τη «Γαλάζια Σημαία», ένα περιβαλλοντικό σύμβολο που αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα των ακτών.
Οι περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2012 έχουν απονεμηθεί στο Λασίθι και τα Δωδεκάνησα με 40 και 37 ακτές αντίστοιχα. Η Χαλκιδική βρέθηκε άκρως ανανεωμένη με 35 σημαίες να «κυματίζουν» στις παραλίες της, δηλαδή με πέντε παραπάνω σημαίες από πέρυσι. Στο κομμάτι των Δήμων πρώτη βρίσκεται η Κέρκυρα με 35 βραβευμένες ακτές και δεύτερη η Ρόδος με 32. Οι βραβεύσεις των ακτών και των μαρίνων στη χώρα μας για το 2012 ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στο site http://www.eepf.gr/blueflag/awards2012
Η κατάκτηση της «Γαλάζιας Σημαίας»
Από το 1987 και μετά, όλες οι ακτές που τηρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του τίτλου βραβεύονται με μια «Γαλάζια Σημαία». Δεν φτάνει μόνο να χαρακτηρίζονται από άψογη ποιότητα νερού αλλά πρέπει να τηρούν 31 ακόμη κριτήρια που σχετίζονται με την καθαριότητα, την οργάνωση, την ασφάλεια των λουόμενων, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education) της Δανίας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού και καθορίζει μέχρι ένα ποσοστό την τουριστική κίνηση μιας χώρας.
Πηγή: flowmagazine.gr
Categories: