Άρχισαν οι καταγραφές ζημιών και στη Χαλκιδική
Τα 35.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αγγίζει η καταστροφή που υπέστη η Αρκαδία από την φωτιά της περασμένης εβδομάδας σύμφωνα με την τελική εκτίμηση των αρχών, ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης, Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας.
Όπως επισήμανε, τα πρώτα συνεργεία καταγραφής των ζημιών του ΕΛΓΑ βρέθηκαν σήμερα στα χωριά Ανεμοδούρι και Ρούτσι και θα συνεχίσουν το έργο της καταγραφής και στα υπόλοιπα χωριά. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία ενίσχυσης των πληγέντων με τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, ύψους 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό.
Ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε επίσης ότι κλιμάκιο της υπηρεσίας Αντισεισμικού Σχεδιασμού (ΥΑΣ) θα επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή τις επόμενες ημέρες, για έλεγχο και καταγραφή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιά από τη φωτιά. Σήμερα, καθορίστηκαν άλλωστε οι επιτροπές με μηχανικούς της περιφέρειας και από αύριο δύο συνεργεία θα ξεκινήσουν καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές, κυρίως σε δρόμους και γεφύρια χειμάρρων και ποταμών, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, ενόψει του χειμώνα, καθώς και παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όπου αυτή κριθεί αναγκαία.
Ειδική επιτροπή συστάθηκε και από το τμήμα Εμπορίου που θα κάνει καταγραφή των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φωτιά, όπως ελαιοτριβεία και τυροκομεία, ενώ από τον δήμο Μεγαλόπολης έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, για παροχή ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους που έχουν ανάγκη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αναδάσωση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και για τον σκοπό αυτόν, πρόσθεσε, είναι σε συνεργασία με το δασαρχείο.
Αναφορικά με τον 60χρονο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ με εγκαύματα από τη φωτιά σημείωσε ότι βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Τέλος, ο 45χρονος που κατηγορείται για την πρόκληση της φωτιάς από αμέλεια, απολογήθηκε στον ανακριτή, ορίστηκε τακτική δικάσιμος κι αφέθηκε ελεύθερος.
Χαλκιδική: Άρχισαν οι καταγραφές ζημιών και οι διαδικασίες αποζημιώσεων
Από σήμερα αρχίζει η καταγραφή των ζημιών και στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο υπουργός επισήμανε ότι η περιοχή θα χαρακτηριστεί πυρόπληκτη. Κατά προτεραιότητα θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, ενώ προχωρά και η αποτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες.
Στο μεταξύ, σε ύφεση, χάρη στην ανέλπιστη και προφανώς θεόσταλτη βροχή, που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, βρίσκεται η πυρκαγιά στο Άγιον Όρος, η οποία, λίγο πριν από τη βροχή, απειλούσε τη Μονή Χιλανδαρίου, ενώ, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, έχει κάψει περί τα 40.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης.
Σημειώνεται ότι στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 64 πυροσβεστικά οχήματα, 175 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχείρησαν και βρίσκονται σε ετοιμότητα 15 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Επίσης, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κινητοποιήθηκαν 314 άνδρες του Ελληνικού Στρατού, με 25 ειδικά μηχανήματα, καθώς και δύο ελικόπτερα τύπου Chinook.
Σημαντική ήταν, τέλος, η βοήθεια που προσφέρθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, αποτελούμενη από 49 πυροσβέστες, με 8 οχήματα, καθώς και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και 8 πυροσβέστες.
Πηγή: newsbomb.gr