''Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν τη μαζική καταστολή των ''παράτυπων μεταναστών'' από την αστυνομία και να επιτρέψουν αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας'', επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές ότι περισσότεροι από 7.500 ξένοι υπήκοοι προσήχθησαν στην Αθήνα από την προηγούμενη Πέμπτη.
Επικαλούμενη στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζει ότι περίπου 2.000 από αυτούς που συγκεντρώθηκαν βρέθηκαν χωρίς χαρτιά και τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση.
Οι άνθρωποι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, κρατούνται σε συνθήκες συνωστισμού στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ή σε άλλα αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα. Άλλοι έχουν μεταφερθεί σε αστυνομικές σχολές στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης.
Η Ελλάδα δε δικαιούται να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους ως εγκληματίες
''Ενώ η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ελέγχει την μετανάστευση, δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους στο δρόμο σαν εγκληματίες μόνο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους'', δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον αλλοδαπών κατά το προηγούμενο έτος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχίες πως μία τέτοια μαζική και μεροληπτική επιχείρηση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω επιθέσεις και ξενοφοβία.
Σύμφωνα με την κ. Τιγκάνι τέτοιες συλλήψεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο απέλασης άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.
Σοβαρά προβλήματα στις διαδικασίες ασύλου
Οι αιτούμενοι άσυλο στη Ελλάδα, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.
Η συντριπτική πλειοψηφία τους αποπειράται να ζητήσει άσυλο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα. Μόνον ένας μικρός αριθμός αιτήσεων καταχωρούνται από τις αρχές κάθε εβδομάδα.
Μεγάλες ουρές αιτουμένων άσυλο περιμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες για δύο με τρεις ημέρες έξω από τη Διεύθυνση για να υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο κάθε Σάββατο πρωί.
Μέλη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας υπήρξαν μάρτυρες των κακών συνθηκών των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν έξι χώρους κράτησης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της Πέτρου Ράλλη. Ενώ οι πτέρυγες που επιθεωρήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη ήταν καθαρές την ώρα της επίσκεψης, διαπιστώθηκε πως οι εγκαταστάσεις χρειάζονται επιδιορθώσεις. Σε άλλες δύο εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές.
Πηγή: gr.news.yahoo.com