Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Με γιατρούς …από το τηλέφωνο λειτουργούν τρεις κλινικές στο νοσοκομείο «Αττικόν» !


Καθημερινό κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή διατρέχουν οι ασθενείς της νευροχειρουργικής, της γναθοπροσωπικής και της ουρολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Αττικόν», που εγκαινιάστηκαν στις 18 Ιούλη «μετά βαΐων και κλάδων» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.
Με γιατρούς …από το τηλέφωνο λειτουργούν τρεις κλινικές στο νοσοκομείο «Αττικόν» !
Να θυμίσουμε πως η λειτουργία των τριών νέων κλινικών έγινε χωρίς ούτε μια πρόσληψη προσωπικού, αλλά με την αναγκαστική μετακίνηση 30 νοσηλευτών από το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» καιχωρίς κανέναν προγραμματισμό για γιατρούς.

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής δεν άργησαν να φανούν:
  • Στις παραπάνω κλινικές μόνο κάθε τέσσερις μέρες υπάρχει εφημερεύων γιατρός όλο το 24ωρο. Δηλαδή άνοιξαν τα τμήματα, αλλά δε φρόντισαν να υπάρχουν σε αυτά ειδικευμένοι γιατροί που να καλύπτουν όλες τις βάρδιες.
  • Τις υπόλοιπες μέρες, γιατρός επισκέπτεται τους ασθενείς μόνο το πρωί. Το απόγευμα και το βράδυ η «παρουσία» του γιατρού είναι …τηλεφωνική (σ.σ. σύστημα «on call») αν προκύψει κάτι. Αυτό το σύστημα αναμένεται να γενικευτεί σε όλα τα νοσοκομεία, αφού οι ελλείψεις είναι τεράστιες.
  • Οι νοσηλευτές μεταφέρθηκαν από το «Αγία Βαρβάρα» χωρίς να περάσουν από εκπαίδευση. Για παράδειγμα, η νευροχειρουργική κλινική είναι ένα ιδιαίτερα βαρύ και δύσκολο τμήμα και αντίστοιχο δεν υπήρχε στο «Αγία Βαρβάρα», οπότε οι νοσηλευτές όχι μόνο δεν έχουν αντίστοιχη εμπειρία, αλλά καλούνται να αντιμετωπίσουν κρίσιμες καταστάσεις πολλές φορές χωρίς την παρουσία γιατρού! Είναι ενδεικτικό ότι εκεί νοσηλεύονται περιστατικά βαριών κρανιεγκεφαλικών κακώσεων, ακόμη και διασωληνωμένοι ασθενείς σε κώμα, που θα έπρεπε να βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή καθώς σε μια έκτακτη, κρίσιμη κατάσταση οι νοσηλευτές θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο τον γιατρό.
  • Το «Αγία Βαρβάρα» συνεχίζει να λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού,ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς, που φτάνουν στο 40% των οργανικών θέσεων. Τόσο στο «Αττικόν», όσο και στο «Αγία Βαρβάρα» οφείλονται στους νοσηλευτές χιλιάδες μέρες ρεπό, δεν τηρείται η 12ωρη ανάπαυση των νοσηλευτών για να βγαίνουν οι βάρδιες, γιατροί και νοσηλευτές δουλεύουν σχεδόν ασταμάτητα.
Τέλος, τα ράντζα – που εξαφανίστηκαν κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για να λείπουν από τα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης – κατακλύζουν τους διαδρόμους του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Αυτή είναι η περίφημη πληρότητα του νοσοκομείου που διαφημίζει το υπουργείο Υγείας μέσω των ΜΜΕ: Από ορθοπαιδικά περιστατικά μέχρι και διασωληνωμένοι ασθενείς να κείτονται στα ράντζα και να μη λογαριάζεται η ανθρώπινη ζωή κι αξιοπρέπεια.
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: