Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Αξιολόγηση με κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς


Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κ.Αρβανιτόπουλος έκανε ακόμη γνωστό ότι έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των βιβλίων στα σχολεία και σημείωσε ότι τα κενά στο διδακτικό προσωπικό θα καλυφθούν με τον διορισμό 225 εκπαιδευτικών και 12.5000 αναπληρωτών.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο αφορά 200.000 οικογένειες, αλλά και της θέρμανσης των σχολείων. Και τα δύο αυτά θέματα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των δήμων. Το υπουργείο Παιδείας, σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, έχει συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, σύμφωνα με το real.gr
Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προχωρήσει, επισημαίνοντας πως όσοι έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου – πλαισίου «θα υποστούν τις συνέπειες εάν δεν τον εφαρμόσουν».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός του επόμενου διμήνου θα προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά στον εξορθολογισμό του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολών.
Ως προς το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει τη διεθνή πρακτική και θα καταθέσει τις σχετικές προτάσεις έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στόχος της ηγεσίας υπουργείου Παιδείας είναι να συνταχθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τις αρχές του επόμενου έτους.
Ο κ.Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι η αξιολόγηση αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και αδήριτη ανάγκη για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Η διαδικασία θα βασίζεται σε αντικειμενικά και εκπαιδευτικά κριτήρια» τόνισε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη μισθολογική και επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, ενώ δεν θα προβλέπονται τιμωρητικές διαδικασίες για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που δεν θα αξιολογούνται θετικά.
«Ούτε απολύσεις, ούτε τιμωρίες αλλά κίνητρα και επιβράβευση εκείνων που βελτιώνονται», σημείωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν θα κρίνει την επάρκεια των εκπαιδευτικών, αφού αυτή έχει κριθεί με τις διαδικασίες πρόσληψής τους.
Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, ενώ αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα θα υπάρξουν αφού ολοκληρωθεί η δέσμη αλλαγών στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι θα υπάρξει συνολική μελέτη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: