Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Συρία: Ο στρατός ανακατέλαβε τις χριστιανικές συνοικίες στο Χαλέπι


Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε σήμερα τις χριστιανικές συνοικίες στο κεντρικό Χαλέπι μετά από διήμερο σφοδρό βομβαρδισμό, όμως οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε άλλες περιοχές της πόλης αλλά και στη Δαμασκό και τα προάστιά της.
Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι άμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «τρομερή βία» στο Χαλέπι και κατηγόρησε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι έχει βάλει στο στόχαστρο, χωρίς καμία διάκριση, γειτονιές που ελέγχουν οι αντάρτες και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ένας κάτοικος της περιοχής, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, είπε ότι οι αντάρτες, που είχαν καταλάβει ένα μέρος του χριστιανικού τομέα στο Χαλέπι, εκδιώχθηκαν από τις συνοικίες Τελάλ, Τζεϊντέ και Σουλεϊμανίγια.

Πριν από την έναρξη της εξέγερσης, τον Μάρτιο του 2011, οι γειτονιές αυτές προσέλκυαν πολλούς τουρίστες κυρίως χάρη στα εστιατόρια και τα καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης. Σύμφωνα με τον ίδιο κάτοικο, ο επίσκοπος της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας στο Χαλέπι, που σε δηλώσεις του είχε εκφραστεί υπέρ του καθεστώτος, έφυγε για να μην πέσει στα χέρια των ανταρτών. «Οι μάχες της Δευτέρας και της Τρίτης ήταν πολύ σκληρές και χρειάστηκαν πολλές ώρες μέχρι ο στρατός να διώξει τους αντάρτες, αιχμαλωτίζοντας δεκάδες», πρόσθεσε.
«Ζήσαμε δυο μέρες στην κόλαση», είπε από την πλευρά της μια γυναίκα, η Σόνια, που κατοικεί στις χριστιανικές συνοικίες.
Το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε από την πλευρά του ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες «κινητοποιήθηκαν αμέσως ώστε να γίνουν οι κατάλληλες επισκευές και να επιστρέψει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς μετά την εκδίωξη των τρομοκρατών».
Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξε ότι αφού έφυγαν οι αντάρτες οι κάτοικοι σχημάτισαν «λαϊκές επιτροπές» για να τους εμποδίσουν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους. Σύμφωνα με τον ερευνητή Φαμπρίς Μπαλάνς από τα 2,7 εκατομμύρια κατοίκων του Χαλεπιού περίπου το 10% είναι χριστιανοί. Οι μισοί από αυτούς είναι Αρμένιοι και οι υπόλοιποι Σύροι και Έλληνες Καθολικοί, υπάρχουν όμως και μερικοί μαρωνίτες.
Σε άλλες συνοικίες πάντως, όπως στο Σαχούρ, το Τάρεκ αλ-Μπαμπ, το Μπουστάν αλ Κασρ και το Σάαρ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Μάχες διεξάγονται και στο Σαλαχεντίν, το κυριότερο προπύργιο των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας προέβλεψε ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς» και εξήγησε ότι «ο στρατός προσπαθεί να σχηματίσει τετράγωνα ασφαλείας», δηλαδή να «τεμαχίσει» τις συνοικίες σε πολλούς τομείς, θέτοντας υπό τον έλεγχό του τους κυριότερους δρόμους και στη συνέχεια «να εκκαθαρίσει κάθε κομμάτι» από τους αντάρτες.
Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου, σήμερα σκοτώθηκαν στη Συρία 39 άνθρωποι: 23 πολίτες, 14 στρατιώτες και δύο αντάρτες.
Από την έναρξη των συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους 24.495 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17.281 ήταν πολίτες, 6.163 στρατιώτες και 1.051 λιποτάκτες του τακτικού στρατού. Οι αριθμοί αυτοί ωστόσο δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή αφού οι συριακές αρχές επιβάλουν δρακόντειες απαγορεύσεις στα ξένα μέσα ενημέρωσης που θέλουν να καλύψουν τις εξελίξεις στη χώρα.
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: