Προσφορά στο Μουσείο η πέτρα που ξαπόσταινε και έγραφε ο Σκιαθίτης διηγηματογράφος...
Την αυλή του Μουσείο Παπαδιαμάντη κοσμεί πλέον ένα σημαντικό κειμήλιο, άγνωστο στο ευρύ κοινό, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επίγεια πορεία του κορυφαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, στην γενέτειρά του.
Η οικογένεια της Χριστίνας Σαρρή το παραχώρησε ευγενικά στο Μουσείο, εις μνήμην του Αντωνίου Χρήστου Σαρρή, συζύγου της Χριστίνας Σαρρή, ο οποίος ήταν εγγονός του Γιώργη Σαρρή, επιστήθιου φίλου του Παπαδιαμάντη.
Μετά από αίτημα της οικογένειας της Χριστίνας Α. Σαρρή προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο η «Σκιάθος», πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του πέτρινου τραπεζιού στο οποίο είχε γράψει διηγήματά του ο μεγάλος Συγγραφέας, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Τύχη αγαθή οδήγησε την υπογράφουσα στο Μουσείο Παπαδιαμάντη, όπου και απαθανάτισε το σπάνιο κειμήλιο, παρουσιάζοντάς το για πρώτη φορά μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.
Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη, Αθηνά Παπαγεωργίου «η συγκεκριμένη πέτρα ήταν τοποθετημένη κάτω από μια συκιά και χρησίμευε ως αυτοσχέδιο τραπεζάκι. Κάθε φορά που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης επισκέπτονταν τον φίλο του Γιώργη Σαρρή στο Ξάνεμο, κάθονταν κάτω από τον ίσκιο της συκιάς, και ξαπόσταινε στην πέτρα που βρίσκεται πλέον στην αυλή του Μουσείου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διήγημα του Παπαδιαμάντη με τίτλο «Νεκράνθεμα εις την μνήμη των» γίνεται αναφορά για την επίσκεψή του στον φίλο του Γιώργη Σαρρή και τον ίσκιο της συκιάς όπου κάθονταν στο κτήμα στο Ξάνεμο και τον περιποιούνταν ο φίλος του. Το συγκεκριμένο διήγημα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του αδελφού του, Γιώργη Παπαδιαμάντη αλλά και μιας Σκιαθίτισσας οικογενειακής φίλης, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία από επιλόχειο πυρετό.
Η αναπάντεχη δωρεά του σημαντικού αυτού κειμηλίου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους υπεύθυνους του Μουσείου. Όπως αναφέρει μάλιστα η κ. Παπαγεωργίου «το δεχτήκαμε με πολλή συγκίνηση και το τοποθετήσαμε στην αυλή του Μουσείου, σε σημείο όπου μπορούν να το περιεργάζονται οι επισκέπτες, τοποθετώντας δίπλα επεξηγηματικό κείμενο, το οποίο ξεκινάει με απόσπασμα από διήγημα του Παπαδιαμάντη που αναφέρεται στο κτήμα του φίλου του, του Γιώργη Σαρρή και ακολουθεί το κείμενο της δωρεάς».
Το Μουσείο Παπαδιαμάντη αποτελεί, σημειωτέον, πόλο έλξης για πολυάριθμους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Κίνα, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι μεταξύ των επισκεπτών καταγράφονται και πολλοί νέοι. Οι επισκέπτες νιώθουν συγκίνηση στην θέα του σπιτιού αλλά και της γωνιάς όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο «Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων» και παράλληλα φροντίζουν να προμηθευτούν τα βιβλία του, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Ο κορυφαίος Σκιαθίτης διηγηματογράφος, που ανήκει στην σφαίρα της αθανασίας, άφησε λαμπρή πνευματική παρακαταθήκη, κατακτώντας, όπως είναι προφανές, στο πέρασμα του χρόνου, σημαντική θέση στις καρδιές και τις προτιμήσεις των φίλων του βιβλίου, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com