Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σαμαράς στη «Le Monde»:«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πωλήσει τα ακατοίκητα νησιά της»

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή»


Με συνέντευξη στην πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Γαλλία, τον Monde, συνεχίζει το επικοινωνιακό μπαράζ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πωλήσει τα ακατοίκητα νησιά της» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας.

Για το θέμα των νησιών ο κ. Σαμαράς λέει συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού ανεβάζει τον στόχο πάνω από τα 30 δισ. το 2016, αναφέρει: «Πρέπει να διαλύσουμε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, εάν κάθε μέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεκουλάρουν δημοσίως σχετικά με το 'ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ'; Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί. Όλος ο κόσμος θα έχει κέρδος από μια επιτυχία της Ελλάδας».

Για το ενδεχόμενο Grexit, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπογραμμίζει: «Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφή τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε μια νέα επιδείνωση του επιπέδου ζωής κατά 70% -έχει ήδη επιδεινωθεί κατά 35%- τόσο εξαιτίας της υποτίμησης όσο και του πληθωρισμού. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να απορροφήσει τέτοιο σοκ. Καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει.

» Οι κοινωνικές αναταραχές θα μπορούσαν να γίνουν μεταδοτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών, που θα προκαλούσε η έξοδος άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα προκαλούσε φαινόμενο ντόμινο».

Σε ερώτηση τι προσδοκά από τη συνάντηση με τη Μέρκελ και τον Ολάντ, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Το μόνο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων μας. Δεν συζητούμε τους στόχους του προγράμματος. Εμείς απλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχουμε τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θέλω να σβήσω την ιδέα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί πρόβλημα. Είμαι εδώ για την επίλυσή του. Αλλά χρειαζόμαστε αέρα για να βρούμε την αναπνοή μας».

Τέλος, ο κ. Σαμαρας δηλώνει για άλλη μια φορά αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρει πως μειώθηκε ήδη ο δικός του ο μισθός και οι δαπάνες της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές διευκρινίσεις για τη συνέντευξη

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τα όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς στη γαλλική εφημερίδα για την αξιοποίηση ακατοίκητων βραχονησίδων κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης βραχονησίδων.

Παράλληλα εξηγούσαν ότι ακατοίκητες βραχονησίδες θα μπορούσαν να έχουν εμπορική εκμετάλλευση για ιχθυοκαλλιέργεια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα, μονάδες αφαλάτωσης και τουριστική αξιοποίηση.

«Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί εάν άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος ότι είναι η ορθή μετάφραση της απάντησης του Πρωθυπουργού. 

Πηγή: tovima.gr
Categories: