Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ζητά η τρόικα

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ζητά η τρόικα


Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια από τα 65 στα 67 έτη φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις της τρόικας και να κλείσει το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές μας απαίτησαν την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, στα 67, καθώς το μέτρο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 1 δισ. στα ταμεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η τρόικα απαιτεί να μην υπάρξει καν περίοδος προσαρμογής, που σημαίνει ότι ακόμη και ασφαλισμένοι που περιμένουν να συμπληρώσουν μέσα στο 2013 τα συντάξιμα έτη, θα βρεθούν εντελώς ξαφνικά να πρέπει να δουλέψουν άλλα δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα, μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου που ανέρχεται σήμερα στα 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μπορεί να φτάσει τα 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον δεν δοθεί καμία έκπτωση φόρου στους φορολογουμένους.

Επιμένει η τρόικα στο θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης -σε περίπτωση που τελικά κλειδώσει- θα γίνει σε δύο δόσεις: το όριο ηλικίας θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η τρόικα, σύμφωνα με το Έθνος, φαίνεται πως δεν διαφωνεί στην «ανταλλαγή» των απολύσεων με την αύξηση των ορίων ηλικίας
 
Σε μία τέτοια περίπτωση χάνουν «παλαιοί» και «νέοι» ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα, ενώ ασαφές είναι αν θα διασωθούν συγκεκριμένες ομάδες.
Σήμερα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης, ωστόσο υπάρχει μια σειρά διατάξεων που επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.

Οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι δύο:

- Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. To μέτρο αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Ωστόσο ανατροπές έρχονται και για χιλιάδες ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται με 25ετία, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία απαιτείται να συμπληρωθούν τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζόμενους στα βαρέα, ενώ φαίνεται πως δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.

Η αύξηση κατά μία διετία των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης, που επιτρέπουν την έξοδο πριν τα 65. Αυτό μεταξύ άλλων θα επηρεάσει όσους παίρνουν μειωμένη σύνταξη, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους πριν το 1993 που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.
 
Πηγή: newpost.gr
Categories: