«Εμπόδια» στο σχεδιασμό των μέτρων για τα εγκαίνια της ΔΕΘ αντιμετωπίζουν φέτος οι αστυνομικές αρχές.
Ο λόγος είναι ότι φορείς, συνδικάτα και σωματείαέχουν μεν προγραμματίσει συλλαλητήρια, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το σημείο στο οποίο θα καταλήξουν, αφού για πρώτη χρονιά φέτος ο πρωθυπουργός δε θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την ώρα των διαδηλώσεων.
Μάλιστα, το χειρότερο σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι οι κεντρικές πορείες να επιλέξουν ακόμη και διαφορετικά σημεία τερματισμού, γεγονός που σημαίνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να διασπαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.
Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εκεί, αφού, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, το πρατήριο καυσίμων της ΕΛΑΣ που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να… στερέψει το αργότερο σε μία με δύο μέρες και ήδη αναζητείται τρόπος για να προμηθευτούν καύσιμα για τα περιπολικά και τις μοτοσικλέτες που θα συμμετέχουν στα μέτρα.
Οι μετακινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα για τη ΔΕΘ θα λάβουν μέρος περίπου 3.000 με 3.500 αστυνομικοί, από τους οποίους περίπου οι 2.000 θα έρθουν από Αθήνα και από άλλες περιοχές της χώρας.
Ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ αλλά και διμοιρίες των Υποδιευθύνσεων Αποκατάστασης Τάξης και Μέτρων Τάξης αναμένεται να καταφτάσουν από Αθήνα προκειμένου να συνδράμουν στα μέτρα. Από πληροφορίες προκύπτει πως από τα 2.000 άτομα που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές της χώρας περίπου οι 1.200 θα παραμείνουν στην πόλη για μία εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι 800 θα συμμετέχουν σε μέτρα για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Το κόστος
Μάλιστα, από πληροφορίες που συγκέντρωσαν συνδικαλιστές αστυνομικοί προκύπτει πως τοκόστος για τη μετακίνηση τόσων αστυνομικών ανέρχεται περίπου στο 1.300.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν πολύ σημαντικότερες ανάγκες. Πρόκειται για χρήματα που απαιτούνται για να καλυφθούν τα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν οι αστυνομικοί, ηδιατροφή τους αλλά και τα εκτός έδρας που θα πρέπει να τους καταβληθούν.
Ο σχεδιασμός
Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ο σχεδιασμός φέτος θα ολοκληρωθεί την τελευταία στιγμή, σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Τα συλλαλητήρια έχουν ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει που θα καταλήξουν, ενώ κάποιοι δεν έχουν ανακοινώσει ούτε το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν.
Αναλυτικλότερα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ΕΔΟΘ καλούν σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση για τις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας οργανώνει και το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Επίσης, αντιεξουσιαστές αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Καμάρα, ενώ διαμαρτυρία έχουν προγραμματίσει και οι ένστολοι στο Λευκό Πύργο.
«Το Βελλίδειο θα είναι κλειστό, επομένως δεν υπάρχει λόγος για φραγμούς. Ωστόσο, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα στο σημείο, εάν τελικά καταλήξει εκεί κάποια από τις πορείες. Είχε ακουστεί, επίσης, ότι ίσως κάποιοι να κινούνταν προς το ΥΜΑ-Θ ή το λιμάνι. Το χειρότερο, βέβαια, θα είναι να έχουμε πορείες που θα καταλήξουν σε διαφορετικά σημεία. Επομένως, πρέπει πρώτα να αποφασίσουν τα συνδικάτα και οι φορείς πώς θα κινηθούν, για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των μέτρων», εξηγεί στέλεχος της ΕΛΑΣ.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως η αστυνομική παρουσία είναι ήδη έντονη στην πόλη, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι σε πολλά σημεία της και ειδικότερα στις περιοχές του κέντρου. Μάλιστα, ο σχεδιασμός των μέτρων προβλέπει πως και φέτος αναμένονται πορείες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα βγουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την αντίδρασή τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως έχει γίνει ειδικός σχεδιασμός ακόμη και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τις τυχόν συλλήψεις που θα πραγματοποιηθούν σε περίπτωση επεισοδίων.
Χωρίς καύσιμα;
Την ίδια ώρα, αστυνομικοί καταγγέλλουν το γεγονός πως μέσα στις επόμενες μία με δύο μέρες αναμένεται να στερέψουν τα καύσιμα στο πρατήριο της ΕΛΑΣ, με συνέπεια να υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτήν.
Αλλωστε, είναι γνωστό πως, λόγω της μείωσης των κονδυλίων, πολλές φορές τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν προβλήματα με τα καύσιμα, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις τα οχήματα να τροφοδοτούνται από το στρατό.
«Οι αστυνομικοί πρέπει να βρίσκονται στο δρόμο και να κάνουν ελέγχους, να περιπολούν και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε τα βασικά, όπως π.χ. καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παδιώτης. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει πως σε περιόδους που γίνονται περικοπές σε όλα δε θα έπρεπε να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά σε μετακινήσεις αστυνομικών.
Τριήμερο φεστιβάλ
Την ίδια ώρα αναφέρει ο aggelioforos.gr, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εκδόθηκε ανακοίνωση για την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης, εν όψει του τριήμερου φεστιβάλ του αντιεξουσιαστικού χώρου, που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο εντός του ΑΠΘ και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, από τις 06.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 14.00 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στην οδό Εθν. Αμύνης, στο τμήμα από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Σιντριβανίου, αλλά και στην Εγνατία, από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα δυτικά της πόλης.
Πηγή: tsantiri.gr