«Ιστορική μέρα» χαρακτήρισε την σημερινή ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς η περιοχή απέκτησε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και το Κόσοβο θα λειτουργεί πλέον ως κυρίαρχο κράτος. Η απόφαση είχε ληφθεί στις 2 Ιουλίου, στη Βιέννη, από τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης και από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή.
Ο πρώην απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς του Κοσόβου, Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος σήμερα και αύριο θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας, έγινε δεκτός με ανώτατες τιμές κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, σύμφωνα με το real.gr
Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη διεθνή μεσολαβητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με τη σερβική πλευρά που κράτησαν δύο χρόνια περίπου, χωρίς να καρποφορήσουν. Το Βελιγράδι, επικαλούμενο το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, αρνήθηκε στις συνομιλίες να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Στάση που τηρεί και σήμερα επιδιώκοντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου.
«Για μας το θέμα του Κοσόβου δεν θα επιλυθεί μέχρι να γίνει Σερβία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτ και απέρριψε ως «ανοησίες» τις εικασίες ότι η ΕΕ όρισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ως προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας.
Νωρίτερα, ο ο διευθυντής του γραφείου για το Κοσοβο της σερβικής κυβέρνησης είχε τονίσει ότι η «πλήρης κυριαρχία» του Κοσόβου είναι ένα «ιστορικό και τραγικό σφάλμα», από την οποία οι Σέρβοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε καλό.
Παράλληλα, η Σερβική κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην μειώσει την παρουσία της στην περιοχή, αφήνοντας ατιμώρητη τη βία κατά των Σέρβων του Κοσόβου.
Σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατα επεισόδια βίας στο Κόσοβο, με έμφαση στη χθεσινή επίθεση κατά έξι Σέρβων, από αγνώστους, στο χωριό Πάσιανε της επαρχίας Γκνίλιανε, αλλά και στο γεγονός ότι στις προσπάθειες πυρόσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών στο Λεπόσαβιτς συμμετείχαν μόνο κάτοικοι της περιοχής.
«Αντ’ αυτού, η KFOR, πλήρως εξοπλισμένη, μπλοκάρει τις εναλλακτικές διόδους στο βόρειο Κόσοβο, αρνούμενη την ελευθερία της κίνησης (στους πολίτες)» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Το Κόσοβο μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος 92 χώρες- μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. «Το Κόσοβο περνάει στην μη επιτηρούμενη ανεξαρτησία επειδή πέτυχε αυτά που ήταν απαραίτητα για το βήμα αυτό, δήλωσε σήμερα από την Πρίστινα, ο Αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Ρίκερ.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αναγνώρισαν 23 χώρες, ενώ δεν το έπραξαν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος. Η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία παράνομη.
Πηγή: tsantiri.gr