Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Θέμα χρόνου η προσφυγή της Ισπανίας στους μηχανισμούς στήριξης


Το Spiegel επικαλείται «έγκυρες πηγές»

Θέμα χρόνου η προσφυγή της Ισπανίας στους μηχανισμούς στήριξης

Εντός των επόμενων εβδομάδων και πάντως πριν τα τέλη του μήνα αναμένεται η επίσημη προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.


Το περιοδικό επικαλείται για την πληροφορία πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία, ωστόσο, δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με την πηγή, η Κομισιόν θεωρεί πιθανό να ζητήσει η Μαδρίτη μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη στήριξη του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Σημαντικό εμπόδιο, ωστόσο είναι η επικύρωση του o ESM από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, την ερχόμενη Τετάρτη.

Το Spiegel επισημαίνει πως ναι μεν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, όμως αυτό αφορά τα ομόλογα μικρής χρονικής διάρκειας. Το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα εξακολουθεί να κινείται στο 6%.

Ενδεχόμενη προσφυγή στον ESM θα συνεπαγόταν ελέγχους από την ΕΕ, την ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ Ωστόσο, όπως σημειώνει το περιοδικό, οι όροι που θα συνοδεύουν τη βοήθεια δεν θα είναι τόσο σκληροί όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η ισπανική διοίκηση θεωρείται πολύ πιο αποδοτική.

Πηγή: newsbeast.gr
Categories: