«Ζωή» σε άκτιστα οικόπεδα, ακάλυπτους χώρους, υπολείμματα αστικής γης, μικρές υποβαθμισμένες πλατείες, αδιαμόρφωτους πεζόδρομους, εγκαταλειμμένες διόδους πρόσβασης ή αδιέξοδα, ακόμη και όψεις δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, επιχειρεί να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από συντονισμένες παρεμβάσεις σε διάσπαρτους χώρους.
Εκείνο που αναζητά είναι ιδέες για το πώς θα μπορούσαν τα παραπάνω σημεία της πόλης να αναπλαστούν, ώστε να αναζωογονήσουν τις γειτονιές της, με περισσότερο νερό, συντριβάνια, πράσινο και άλλες πρωτότυπες βιοκλιματικές λύσεις.
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης καλείται την ερχόμενη Δευτέρα να εγκρίνει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με σκοπό την συγκέντρωση προτάσεων για «τη δημιουργία και ανάκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην αστική περιοχή του Δήμου» σε συνεργασία με το ΤΕΕ / ΤΚΜ.
Ως παραδείγματα σημείων της πόλης που χρήζουν παρέμβασης, ο αντιδήμαρχος Αστικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, φέρνει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, την περιοχή της Αγίας Τριάδας, κάτω από την οδό Παπαναστασίου. «Πρόκειται για πυκνοδομημένη περιοχή, με πολύ στενούς δρόμους, η οποία παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης» τονίζει ενώ και για την περιοχή της οδού Αισώπου, στη Β Δημοτική Κοινότητα, επισημαίνει ότι «πλήθος εμπορικών χρήσεων έχουν «καταλάβει» το δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πεζοδρόμια».
«Θέλουμε να γυρίσουμε στην παλιά σημασία της γειτονιάς, όπου συμβίωναν αρμονικά όλες οι χρήσεις, εμπορικές, ψυχαγωγικές, λειτουργικές και άλλες» εξηγεί και προσθέτει: «τα αστικά κέντρα δεν έχουν το περιθώριο να αναπτυχθούν άλλο. Συνεπώς πρέπει να αναβαθμίσουμε το χώρο που έχουμε».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμος αναζητά προτάσεις για τη διερεύνηση χωροθέτησης και σχεδιασμού του λεγόμενου «τοπόσημου» της πόλης σε σημεία του παραλιακού μετώπου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, μια ενδεχόμενη πλωτή κατασκευή που θα συνδέεται με τη στεριά με έναν διάδρομο, θα μπορεί να δίνει στον δημότη και τον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει την πόλη από τη θάλασσα, προσδίδοντας παράλληλα στη Θεσσαλονίκη ένα χαρακτηριστικό σήμα.
Πηγή: thesout.gr