Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κίνα απειλεί με πόλεμο την Ιαπωνία για τα Σενκάκου


Η Κίνα απειλεί με πόλεμο την Ιαπωνία για τα Σενκάκου
Αμετακίνητη στην απόφαση της να αγοράσει δύο από τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου είναι η Ιαπωνία με δηλώσεις που ρίχνουν περισσότερο λάδι στην διπλωματική φωτιά που έχει ξεσπάσει με την Κίνα.
Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Κοϊχίρο Γκέμπα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της Κίνας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν το δικαίωμα να προβούν σε αντίποινα» και δήλωσε ότι «η Ιαπωνία δε θα ακυρώσει την αγορά των νησιών Σενκάκου, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
Άμεση ήταν η απάντηση της Κινεζικής πλευράς, η οποία διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία υποχώρηση» όσον αφορά το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών Ντιαογιουντάο (Σενκάκου) . Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, «η αφοσίωση στο παράνομο εμπόριο ιερού κινεζικού εδάφους είναι επικίνδυνη κίνηση από την ιαπωνική κυβέρνηση, που απειλεί τις ίδιες τις σινο – ιαπωνικές σχέσεις».

«Οι δυνατότητες της εθνικής άμυνας της Κίνας έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και η υποκίνηση πολέμου μπορεί αποδειχτεί καταστροφική για την Ιαπωνία», αναφέρει η εφημερίδα.
Μπροστά στην αυξανόμενη ένταση για τα αμφισβητούμενα νησιά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, οι ΗΠΑ ζήτησαν εκ νέου σήμερα και από τις δύο πλευρές να επικρατήσει «ψυχραιμία» καθώς η περιοχή είναι το «πιλοτήριο» της παγκόσμιας οικονομίας» και είναι ήταν υψίστης σημασίας να διατηρηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες η ειρήνη και η σταθερότητα .
Οργισμένες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα
Η στάση της Ιαπωνίας προκάλεσε την αρνητική αντίδραση της κινεζικής πλευράς, και στο Χόνκ Κονγκ πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις.Οι κινέζοι διαδηλωτές εισέβαλλαν οργισμένοι στο κτίριο που στεγάζει την ιαπωνική πρεσβεία καίγοντας ιαπωνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για τα νησιά , τα οποία η Κίνα θεωρεί κατεχόμενα εδάφη και τα αποκαλεί Ντιαόγιου.
«Ο θυμός μας στρέφεται τώρα σε όλο το έθνος της Ιαπωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσανγκ κιν Σινγκ, ο Κινέζος ακτιβιστής που πριν δύο εβδομάδες είχε αποπλεύσει στα νησιά και είχε προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο.
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης στο Πεκίνο και την Ταϊπέι, όπου οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από την ιαπωνική πρεσβεία. Στην Ταϊβάν, η οποία διεκδικεί επίσης τα νησιά, περίπου 100 άνθρωποι προέτρεψαν την Ιαπωνία να ανακαλέσει την απόφασή της.
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: