Μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία οι σταρ της πίστας, ένα νέο δημοσίευμα βλέπει το φως και αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις.
Αναλυτικότερα, ένας τρόπος που έχουν ανακαλύψει οι επαγγελματίες – στην περίπτωσή μας οι καλλιτέχνες– για να πληρώνουν λιγότερα χρήματα στην Εφορία σε σύγκριση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλές ετήσιες απολαβές, είναι να συστήνουν εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ ή και ΑΕ).
Σύμφωνα με τα «Νέα», με την εν λόγω διαδικασία η συνολική φορολογική επιβάρυνσή τους είναι μικρότερη από εκείνων που φορολογούνται εξ ολοκλήρου με τη φορολογική κλίμακα. Με τη σύσταση της εταιρείας οι περισσότεροι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη αναψυχής) στο όνομα της επιχείρησης και οποιαδήποτε δαπάνη αφορά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, μειώνει τα καθαρά κέρδη της εταιρείας.
Δεν ισχύει το ίδιο για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι όταν αποκτούν ένα περιουσιακό στοιχείο δεν προβλέπεται για τη δαπάνη αυτή μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Απλώς το μόνο που μπορούν να εξασφαλίσουν από καταναλωτικές δαπάνες με αποδείξεις είναι το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Για όσους συστήνουν εταιρείες, κάποιες από αυτές τις δαπάνες, έστω και αν δεν αναγνωρίζονται στο σύνολό τους, περνούν κανονικά ως δαπάνες, μειώνουν τα καθαρά κέρδη και «χάνονται» φόροι είτε επειδή γίνεται περαίωση είτε γιατί δεν μπορούν οι υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού και μεγάλου πλήθους υποθέσεων να πραγματοποιήσουν ελέγχους.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει έλεγχος πόθεν έσχες. Από τη στιγμή που μια ΕΠΕ ή ανώνυμη εταιρεία αγοράζει ένα περιουσιακό στοιχείο, δεν ελέγχεται για το ποιος κατέβαλε το κεφάλαιο ή τι ποσό κατέβαλε στη σύσταση της εταιρείας ή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος καλλιτέχνης έχει ΕΠΕ και τα ετήσια καθαρά κέρδη του ανέρχονται σε 300.000 ευρώ; Θα πληρώσει 60.000 ευρώ φόρο στο όνομα της εταιρείας και με τα υπόλοιπα 240.000 μπορεί να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο και να αφαιρεί κάθε χρόνο από τα κέρδη το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσβεσή του.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνει σημαντικά τους φόρους οι οποίοι προβλέπονται σύμφωνα με τον νόμο. Για τον ίδιο όμως ως μισθωτό, ο φόρος που θα πλήρωνε για τα 300.000 ευρώ εισόδημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Τι απάντησαν οι καλλιτέχνες
Αντιδρώντας στο δημοσίευμα γνωστά ονόματα της πίστας, αρκετοί καλλιτέχνες που είδαν το όνομά τους στη λίστα -Βίσση, Ρουβάς, Γαλάνη, Μαζωνάκης και άλλοι- έσπευσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις όπως αναφέρει το newpost.gr. Η πρώτη απάντηση ήρθε μέσω Twitter από τον Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος φέρεται να δήλωσε το ποσό των 24.281 ευρώ το 2008, ενώ για το 2009 δεν υπάρχει καμία εγγραφή.
«Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά το δημοσίευμα δεν είναι ακριβές» έγραψε ο τραγουδιστής. Πιο επίσημη ήταν η απάντηση στην εφημερίδα από τους εκπροσώπους της Άννας Βίσση, της οποίας τα ατομικά εισοδήματα προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εντύπωση, αφού περιορίζονταν στα 3.224 ευρώ για το 2009.
«Όπως γνωρίζετε, είναι ευρύτατα διαδεδομένη στον καλλιτεχνικό χώρο, και καθ’ όλα νόμιμη, η πρακτική της συστάσεως εταιρειών εκ μέρους των καλλιτεχνών, στις οποίες οι τελευταίοι παραχωρούν προς διαχείριση το σύνολο των πνευματικών τους δικαιωμάτων και των καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους να δηλώνονται από τις εν λόγω εταιρείες, οι οποίες εν τέλει και φορολογούνται».
«Για το λόγο αυτό εξάλλου, το εισόδημα που δηλώνεται από τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα και η αντίστοιχη φορολόγηση είναι συνήθως χαμηλά. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Άννας Βίσση, η οποία, με την αδελφή της Νίκη, έχει συστήσει την εταιρεία «VANILIA ΕΠΕ» και την εταιρεία «ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» που διαχειρίζονται και εισπράττουν το σύνολο των αμοιβών και δικαιωμάτων που προκύπτουν από την καλλιτεχνική δραστηριότητα της καλλιτέχνιδας».
«Τα οικονομικά δε στοιχεία των εταιρειών αυτών είναι εις γνώσιν των φορολογικών αρχών» προσθέτει η ανακοίνωση. Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Σάκη Ρουβά, ο οποίος δήλωσε εισόδημα 69.216 ευρώ το 2008 και 67.628 ευρώ το 2009.
Τα ποσά αυτά «αποτελούν μεν το ατομικό δηλωθέν εισόδημα του Σάκη Ρουβά, όπως αυτό προκύπτει από τις ατομικές φορολογικές δηλώσεις του καλλιτέχνη, πλην όμως δεν αποτελούν το συνολικό εισόδημά του για το οποίο έχει φορολογηθεί».
«Από το 2008 μέχρι και σήμερα, για τα δηλωθέντα από τον Σάκη Ρουβά και την εταιρεία «ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΕΠΕ» εισοδήματα έχουν ήδη καταβληθεί φόροι, τέλη και εισφορές ύψους 1.200.000 ευρώ».
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εκπρόσωποι της Δήμητρας Γαλάνη, με ατομικό εισόδημα 4.786 ευρώ το 2008 και 6.753 ευρώ το 2009. Η τραγουδίστρια «εισπράττει νόμιμα τα έσοδα της μέσω της Εταιρείας Παραγωγής της, τα οποία και δηλώνει όπως οφείλει».
«Οι πηγές εσόδων της κυρίας Γαλάνη είναι πολλές και διαφορετικές όσες και οι ιδιότητες της, ως συνθέτριας, τραγουδίστριας, παραγωγού, επιμελήτριας καλλιτεχνικών προγραμμάτων κλπ. Και αυτό είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές εδώ και χρόνια, όπως είναι γνωστό και στους εργοδότες της».
Μάλιστα η κυρία Γαλάνη κατηγορεί έμμεσα την εφημερίδα για «κυνήγι μαγισσών», προκειμένου «να απασχοληθεί ο κόσμος που υποφέρει και να περάσουν και άλλα επαχθή μέτρα».
Επίσης, το γραφείο Τύπου του Γιώργου Μαζωνάκη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ατομικό εισόδημα 65.586 ευρώ το 2008 και 45.176 ευρώ το 2009, ανακοίνωσε ότι: «Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακριβή (για παράδειγμα το αναφερόμενο ως δηλωθέν εισόδημα για το 2009 αφορά στο έτος 2007) και τα ποσά αυτά αφορούν την ατομική δήλωση του τραγουδιστή (δικαιώματα από πωλήσεις δίσκων κλπ)».
«Η εταιρική δραστηριότητα του Γιώργου Μαζωνάκη καλύπτεται από εταιρεία με έδρα φυσικά την Ελλάδα, δεν είναι off shore, δεν είναι κυπριακή, δεν έχει έδρα τα νησιά Φίτζι, αλλά την Νίκαια του Πειραιά.
Για όλα αυτά τα έτη φυσικά έχει καταβληθεί κάθε είδους φόρος (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) και έχουν καταβληθεί τα ποσά των περαιώσεων».
Πηγή: tsantiri.gr