Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αδειάζουν τα φαρμακεία - σημαντικές ελλείψεις προϊόντων

«Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να μας πάρουν στα σοβαρά;», διερωτάται ο Φρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Αδειάζουν τα φαρμακεία - σημαντικές ελλείψεις προϊόντων


Σημαντικές εξακολουθούν να είναι οι ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, εξαιτίας της εμπλοκής με την έκδοση του Δελτίου Τιμών φαρμάκων.

«Οι εταιρείες δεν τιμολογούν, οι φαρμακαποθήκες δεν χορηγούν φάρμακα, τα φαρμακεία είναι άδεια. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πριν λάβουν οι αρμόδιοι σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες;», τονίζεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ, σήμερα και ενώ θα έπρεπε εδώ και δέκα ημέρες να υπάρχει το νέο Δελτίο Τιμών, του οποίου η έναρξη ισχύος για τα φαρμακεία είναι η 1η Νοεμβρίου, οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος, την τελευταία εβδομάδα είχαμε τρεις διαδοχικές τιμολογήσεις φαρμάκων, που καταργήθηκαν αυτοστιγμεί καθώς υπήρξαν λάθη και εκατοντάδες ενστάσεις εταιρειών για τις τιμές που πήραν. Λόγω των ενστάσεων αυτών, οι εταιρείες σταμάτησαν να χορηγούν τα φάρμακα τους στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία. «Από ό,τι πληροφορούμαστε, δεν πρόκειται να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών, που σημαίνει ότι από 1/11/2012 θα έχουμε τεράστιες ελλείψεις και άδεια ράφια», σημειώνει.

Ο κ. Λουράντος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «… για την τεράστια υγειονομική βόμβα η οποία, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα σκάσει εντός ολίγου» και κάνει λόγο για«υγειονομική κρίση στην Ελλάδα που είναι προ των πυλών».

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, όλη η αγορά αναμένοντας την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών και με το δεδομένο ότι θα δοθεί μηδενικός χρόνος τόσο στα φαρμακεία όσο και στις φαρμακαποθήκες για να πουλήσουν τα αποθέματά τους, είχε ξεκινήσει τη διάθεση των αποθεμάτων για την αποφυγή ζημίας από τη μείωση των τιμών.

«Στο μεταξύ έρχεται το Δελτίο Τιμών με το οποίο η βιομηχανία δικαίως δεν συμφωνεί, καθώς σε πολλά προϊόντα έχουν δοθεί λανθασμένες τιμές, και σταματά η παράδοση 1.000 σκευασμάτων», εξηγεί ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι «από τις 19 Οκτωβρίου έχουν σταματήσει οι παραδόσεις ενός πολύ γνωστού παυσίπονου, του Depon».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη οι ελλείψεις στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες υπερβαίνουν το 40% των προϊόντων.

Ταυτόχρονα, οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού κ. Θανάση Σκορδά να επιστραφεί η διάθεση των προϊόντων πρώτης βρεφικής ηλικίας στα σούπερ μάρκετ. Απόφαση την οποία ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου χαρακτήρισε «αντιεπιστημονική».
 
Ο κ. Αμπατζόγλου κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι έδωσε στη δημοσιότητα ψευδή στοιχεία για τις τιμές των προϊόντων πρώτης βρεφικής ηλικίας. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ζήτησε να παραμείνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στα φαρμακεία, διότι είναι υγειονομικά σκευάσματα τα οποία συνταγογραφούνται από τους παιδιάτρους. Επίσης, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει σε μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος. 




ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

LIPIDOR
DIOVAN
MICARDIS
SINGULAIR
ZODIN
SALOFALK
BIOSONIDE
GLUCOPHASE
EUTHYROX
LEGOFER
ZARATOR
XOZAL
DULCOLAX
MIRAPEXIN
SPIRIVA
PERSANTIN
SEROQUEL
CRESTOR
ATACAND
MEDROL
LYRICA
ATORSTAT
INSPRA
MODURETIC
BRASAN
ZURCAZOL
LEGOFER
CLARIPEN
CARVEPEN
LEPUR
MONOSORDIL
PENRAZOL

Πηγή: tovima.gr
Categories: