Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Πράσινος» δρόμος από φωτοκαταλυτικό τσιμέντο απορροφά τους ρύπους


Η διεύθυνση μεταφορών της πόλης του Σικάγο ισχυρίζεται πως “η πόλη των Ανέμων” φιλοξενεί την πιο “πράσινη” οδό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

http://newpost.gr/post/162793/prasinos-dromos-apo-fotokatalytiko-tsimento-aporrofa-toys-rupoys/


Ο δρόμος είναι κατασκευασμένος από φωτοκαταλυτικό τσιμέντο το οποίο φέρει νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου και έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το διοξείδιο του αζώτου από τον ατμοσφαιρικό αέρα.


Το διοξείδιο του αζώτου είναι ρύπος που εκπέμπεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Το ηλιακό φως μαζί με το νέο, ειδικό τσιμέντο μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις του ρύπου στην ατμόσφαιρα.

Το νέο τσιμέντο προλαμβάνει τις επικίνδυνες για τον οργανισμό παρενέργειες του διοξειδίου του αζώτου, το οποίο διεισδύει βαθιά στους ιστούς του πνεύμονα κατά την εισπνοή και προκαλεί ασθένειες όπως βρογχίτιδα, άσθμα, εμφύσημα και καρδιοπάθειες. Συνδέεται ακόμα με πρόωρους θανάτους. Περισσότερο ευάλωτοι στο ρύπο είναι ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθματικοί.

Ο δρόμος εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων ανάμεσα στην οδό Σέρμακ και τη λεωφόρο Μπλου Άιλαντ. Τα πεζοδρόμια είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά σε ποσοστό 30% ενώ το 60% των οικοδομικών απορριμμάτων που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή του δρόμου ανακυκλώθηκαν.

Ο δρόμος περιλαμβάνει ακόμα ένα σύστημα φιλτραρίσματος του νερού της βροχής ώστε να μην επιβαρύνεται το αποχετευτικό σύστημα. Έως και το 80% του νερού διοχετεύεται σε τεχνητές λίμνες, κήπους, υδατοδιαπερατά πεζοδρόμια κ.ο.κ.

Τέλος, ο δρόμος είναι φιλικός προς τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Το δεξί μέρος του δρόμου είναι προορισμένο για τους πεζούς και είναι στρωμένο με ανοιχτόχρωμα, ανακλαστικά υλικά. Διαθέτει επίσης τα πρώτα φώτα LED στην πόλη καθώς και φώτα που τροφοδοτούνται με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και κατά 42%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιρρυπαντικές ιδιότητες του τιτανίου έχουν αξιοποιηθεί και στη βαφή Boysen KNOxOUT, η οποία “τρώει” τη ρύπανση και έχει δοκιμαστεί στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

Πηγή: newpost.gr