Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μέρκελ: Βλέπω πρόοδο στην Ελλάδα, θέλω να τη βοηθήσω


Τη μία καλή κουβέντα μετά την άλλη ξεστομίζει η Καγκελάριος της Γερμανίας για την Ελλάδα...
Μέρκελ: Βλέπω πρόοδο στην Ελλάδα, θέλω να τη βοηθήσω
Με δηλώσεις που αναρτήθηκαν το απόγευμα σήμερα στην ιστοσελίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι "θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα", δεδομένου ότι "σημειώθηκε (στην Ελλάδα) ήδη πρόοδος, όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις".

"Η εντύπωση που έχω, είναι ότι βήμα-βήμα οπωσδήποτε σημειώνεται μια ορατή πρόοδος, ενίοτε βραδύτερη αυτής που ελπίσαμε, ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε, στην Ελλάδα, άλλη μια ευκαιρία", υπογράμμισε ακόμα η καγκελάριος της Γερμανίας.
Επισήμανε, εξάλλου, στις ίδιες δηλώσεις : "από τη μια πρέπει να απαιτήσουμε οι δεσμεύσεις, που υιοθετήθηκαν από κοινού, να γίνουν σεβαστές από την άλλη, όμως, θα πρέπει η Ελλάδα να στηριχθεί, να βοηθηθεί, ως εταίρος μας, αφού τούτη την ώρα οι αγορές μας κρίνουν για τον βαθμό της συνοχής μας" ως ευρωζώνης.
"Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη διεθνή βοήθεια, ταυτόχρονα όμως πρέπει να προσέχει κανείς να μην καταστραφεί όλη η οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας ενδεχομένως κάτι, οι συνέπειες του οποίου δεν θα μπορούν να ελεγχθούν" δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκπροσώπους του συλλόγου των Χριστιανοδημοκρατών φοιτητών.
Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο το σωστό μείγμα υπομονής, "το οποίο κάθε φορά πρέπει να βρίσκεται πολιτικά", συνέχισε η κ. Μέρκελ και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη στερηθεί πολλά. Διευκρίνισε δε ότι, λόγω των αλληλεπιδράσεων εντός Ευρωζώνης, πρέπει και η Γερμανία να αποφασίζει με σύνεση.
Με αφορμή δε την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση όσον αφορά την Ευρώπη. "Αξίζει όλες τις προσπάθειες να αγωνίζεται κανείς για την Ευρώπη", τόνισε, καθώς, όπως είπε, εκτός από τη διασφάλιση της ειρήνης, η συνύπαρξη των Ευρωπαίων εξυπηρετεί και την εδραίωση αξιών από τις χώρες-μέλη, όπως η παγκόσμια ελευθερία.
Υπό αυτή την έννοια, όπως σημείωσε η καγκελάριος, ήταν καλό που έγιναν διαδηλώσεις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και δεν πήγε γι αυτό στη φυλακή κανένας, που να προέβη σε βιαιοπραγίες. «Αυτό είναι ένα επίτευγμα» δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Η καγκελάριος ερωτήθηκε, πάντως, από τους φοιτητές ακόμη και για την επιλογή της να φορέσει στην Αθήνα το ίδιο σακάκι, που είχε φορέσει στον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας εναντίον του ελληνικού συγκροτήματος στο πλαίσιο του "Euro" το περασμένο καλοκαίρι. Απάντησε: "Δεν μου πέρασε καν από το νου. Σκέφτηκα ότι στην Αθήνα είναι ακόμη καλοκαίρι και είπα να μην πάρω κάτι από τη φθινοπωρινή γκαρνταρόμπα. Έτυχε να είναι αυτό".
Πηγή: newsIt.gr
Categories: