Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η αυτοκτονία της κόρης του μαράζωσε τον διάσημο καρδιοχειρουργό Π.Σπύρου


Τι αποκαλύπτει στο Newsit ο μαθητής του και θεράπων ιατρός του. Την Τετάρτη η κηδεία του από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Η αυτοκτονία της κόρης του μαράζωσε τον διάσημο καρδιοχειρουργό Π.Σπύρου


Ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου έφυγε χθες Κυριακή στις 2.20 το μεσημέρι από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 76 χρόνων, βυθίζοντας στη θλίψη όχι μόνο την ιατρική και επιστημονική κοινότητα αλλά όλη την Ελλάδα.


Μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, ο γιατρός είχε χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον και τα τελευταία δύο χρόνια νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης οπως πρώτο έγραψε το parousiazw.gr.

Η αυτοκτονία της αγαπημένης του κόρης το 2006 σημάδεψε για πάντα τον σπουδαίο καρδιοχειρουργό με το ανήσυχο πνεύμα. Δε συμφιλιώθηκε ποτέ με το θάνατο του παιδιού του.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Newsit o θεράπων ιατρός του Βασίλης Βύζας "είχε τεράστια αδυναμία στην κόρη του, έλεγε Σοφία και κολλούσε το στόμα του".

Ο κύριος Βύζας μιλά με συγκίνηση για τον Παναγιώτη Σπύρου "εγώ δεν είμαι μόνο γιατρός του, είμαι καρδιοχειρουργός και ήμουν και μαθητής του" λέει και συνεχίζει "η σχέση μας ήταν άλλη. Ο Σπύρου δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός γιατρός ήταν σφαιρικός γιατρός και φυσικά πρωτοπόρος. Έχει γράψει ιστορία στις μεταμοσχεύσεις. Ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε τους ασθενείς να χειρουργηθούν στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μέχρι τότε όλοι έφευγαν στο εξωτερικό. Ήταν στυλοβάτης του ΕΣΥ".

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

O Παναγιώτης Σπύρου με ασθενή του μετά από μεταμόσχευση μηχανικής καρδιάς

Γεννημένος το 1936 στο χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στη χειρουργική θώρακος.

Στα 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας ανακόπτοντας την μαζική διαρροή ασθενών-καρδιοπαθών σε νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής.
Ο Παναγιώτης Σπύρου διηύθυνε την κλινική μέχρι το 1997, οπότε ανακηρύχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα.

Είναι ο μοναδικός πολίτης σε ένδειξη συμπαράστασης του οποίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους την εποχή που κατηγορήθηκε -και τελικά αθωώθηκε- για χρηματισμό (φακελάκια). Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν ασθενείς του και οι συγγενείς τους.
Ήταν νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Διατέλεσε πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Άρη.

Η κηδεία του διάσημου καρδιοχειρουργού θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Πηγή: newsIt.gr
Categories: