Κάθε άλλο παρά θετικό διαμορφώνεται ξανά το κλίμα για τη χώρα μας στους κόλπους των δανειστών μας.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζ. Ράις δείχνουν τα εξής:
-Ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Φρανκφούρτης, Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
-Ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο όπου όσα μέτρα και να παίρνει, όσο και να κάνει αποδεκτές τις πιέσεις των δανειστών μας, αλλά ταυτόχρονα και όσο δεν προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίζει να πραγματοποιεί άλμα στο κενό αφού η αξιοπιστία της δεν αποκαθίσταται.
-Ότι όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τόσο δυσκολότερη γίνεται η διαχείριση της κρίσης χρέους.
Αν επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι, Σόμπλε και Ράις θα καταλήξουμε στο εξής:
-Ότι όσο και αν η ΕΚΤ εξακολουθεί να δηλώνει ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σημαίνει περαιτέρω χρηματοδότηση,
-Ότι όσο και αν το ΔΝΤ επιμένει πως για να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο,
-Όσο δηλαδή οι δύο αυτοί οργανισμοί επιμένουν σε όλα αυτά, γιατί αυτά λέει το καταστατικό τους,
O Γερμανός υπουργός οικονομικών τα είπε όλα χθες με μια δήλωση. Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και πως η όποια διευκόλυνση δοθεί σε προβληματικές χώρεςμε τη μορφή της παράτασης, θα χορηγηθεί σε αυτές που έχουν κάνει πρόοδο, όπως η Ισπανίακαι η Ιταλία.
Το γεγονός ότι παρέλειψε να αναφερθεί στη χώρα μας, δείχνει ότι έχει επανέλθει το αρνητικό σενάριο. Δηλαδή ότι ετοιμάζουν συνολική λύση για τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση και δείχνει το στραβό δρόμο που έχουμε ακολουθήσει και στον οποίο συνεχίζουμε να κινούμαστε, επιμένοντας να μη δυσαρεστήσουμε την κομματική μας πελατεία.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το ενδεχόμενο; Πολύ απλά ότι εάν συνεχίσουμε να μην κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε η επιλογή από τους δανειστές μας θα είναι μία: «Φτάστε σε πρωτογενές πλεόνασμα άμεσα, δηλαδή φροντίστε να μπορείτε να χρηματοδοτήσετε τις εσωτερικές σας ανάγκες μόνοι σας το συντομότερο δυνατόν«.
Αυτό σημαίνει πως αν δεν τα καταφέρουμε δεν θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ανάγκες όπως συντάξεις, μισθούς, υγεία, παιδεία κτλ. Με λίγα λόγια θα οδηγηθούμε σεπτώχευση παραμένοντας στο ευρώ.
Νεκτάριος Β. Νώτης
Πηγή: tsantiri.gr