Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για την κλωστική κάνναβη


Δεν καπνίζεται, αλλά... φοριέται, γίνεται είδος καλλυντικού, μπύρα, μέχρι και καύσιμο. Ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της πιθανής απελευθέρωσης της καλλιέργειας στην Αιτωλοακαρνανία...


Το "άνοιγμα" της συγκεκριμένης καλλιέργειας που για χρόνια "δαιμονοποιήθηκε" από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, που κατά παρέκκλιση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, συνδύαζαν την κλωστική με την ινδική κάνναβη, φαίνεται πως επέρχεται μετά την επικείμενη κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αντικείμενο τον Κώδικα για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου, προωθείται η εξαίρεση από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (sativa L) , όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, απαντώντας έτσι σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, μεταξύ αυτών και η βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας, Νίκη Φούντα.

Οι βουλευτές είχαν ζητήσει, επίσης, να ενημερωθούν αν υπάρχει πρόθεση να νομιμοποιηθεί άμεσα η καλλιέργεια των ποικιλιών της Cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία από τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Κλωστική κάνναβη (cannabis sativa)

Η κλωστική κάνναβη (Cannabis Sativa) είναι ένα φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα-βαφές-βερνίκια, είδη κοσμετικής, προϊόντα διατροφής, ενέργεια και βελτιωτικά εδάφους. Η καλλιέργειά της στην Ευρώπη όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιδοτείται, βάσει των Κανονισμών (ΕΟΚ) 1308/70, (ΕΟΚ) 619/71, (ΕΟΚ) 2358/71, (ΕΟΚ) 1164/89, (ΕΚ) 1529/2000 αλλά και Κανονισμού (ΕΚ) 1782/2003.

Παλαιότερα στη χώρα μας, στα μέσα του 20ου αιώνα, επί δεκαετίες ανθούσε η κλωστοϋφαντουργία που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη την κλωστική κάνναβη. Η κάνναβη αποτελούσε διαδεδομένη γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, στήριγμα της οικονομίας πολλών ελληνικών πόλεων (π.χ. μόνο στην Κέρκυρα λειτουργούσαν 5 ή 6 κανναβουργεία).

Σήμερα, η κλωστική κάνναβη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί θεωρείται ναρκωτική ουσία και εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Όμως, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC (τετραυδροκανναβινόλη) είναι μικρότερη από 0,2%, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ψυχοτρόπος επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωσή της θα πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες σε μια μόνο δόση, που εκ των πραγμάτων αυτό αποκλείεται, όπως ακριβώς αποκλείεται η κατανάλωση 1kg αλατιού ή 1kg σακχαρόζης μονομιάς.

Μετά τη δεδηλωμένη πρόθεση όμως του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εξαίρεση της συγκεκριμένης ποικιλίας κάνναβης, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια της και στην Ελλάδα και, γιατί όχι και στην Αιτωλοακαρνανία, αφού η καλλιέργεια της έχει μεγάλη ζήτηση , απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα προϊόντων που θεωρούνται ελκυστικά από την αγορά ενώ δεν απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης απαιτεί περιορισμένες ποσότητες νερού ή φυτοφαρμάκων ενώ βρίσκει χρήση σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Από το 2000 το ΕΘΙΑΓΕ είχε εκπονήσει αναλυτική μελέτη για την ανάπτυξη της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, η οποία όμως έμεινε "θαμμένη" στα συρτάρια, εξαιτίας της παράλογης απαγόρευσης στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ακόμη και όσοι επιχειρηματίες αποπειράθηκαν να εμπορευτούν απολύτως νόμιμα ρούχα και άλλα προϊόντα από κλωστική κάνναβη, διώχθηκαν, και απογοητευμένοι εγκατέλειψαν την ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο. Η απαγόρευση ακόμη και της πώλησης καννάβινων ρούχων και καλλυντικών, απολύτως νόμιμων σε όλη την Ευρώπη, χαρακτηρίζεται ως "σκάνδαλο" από τους Οικολόγους Πράσινους, που έχουν θέσει το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλλιέργεια, αλλά με έλεγχο

Για το θέμα το "Γεγονός" απευθύνθηκε σε έναν γνωστό συνδικαλιστή της Αστυνομίας, τον αντιπρόεδρο της περιφερειακής Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, Φώτη Ντζιμάνη που έχει και σημαντική εμπειρία και θητεία στη δίωξη των ναρκωτικών.

Σχετικά με την απελευθέρωση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης, δεν δηλώνει αντίθετος, υποστηρίζοντας όμως πως θα πρέπει να ελέγχονται και κάποια πράγματα, πχ ποιοί είναι οι παραγωγοί που θα καλλιεργούν, να υπάρχει έλεγχος στην καλλιέργεια για τυχόν φύτευση ινδικής κάνναβης , αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μεταποιείται σε επιχειρήσεις.

"Σε κάθε περίπτωση, για μια καλλιέργεια που θα δώσει εισόδημα σε αγρότες, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και μάλιστα επιδοτείται, θα ήμασταν αφελείς να πούμε όχι" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντζιμάνης

Κλωστική κάνναβη και Αιτωλοακαρνανία

Ένας από τους πλέον έμπειρους και γνωστούς γεωπόνους στην περιοχή, με σημαντική συμμετοχή και στον τομέα της έρευνας, ο κ. Ηλίας Τζάνης μίλησε στο «Γεγονός» για τις προοπτικές της καλλιέργειας στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως τονίζει, παλιότερα στο νομό, έγιναν πειραματικές καλλιέργειες , υπό την εποπτεία του ΕΘΙΑΓΕ, για το λινάρι και άλλα κλωστικά φυτά, σε περιοχές του κάμπου του κάτω Αχελώου, με θετικά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και άλλες αγροτικές περιοχές του νομού, μπορούν να δεχτούν την καλλιέργεια και της κλωστικής κάνναβης, αλλά πρέπει και από την Πολιτεία να ξεκαθαριστούν οι όροι σε σχέση με την καλλιέργεια. 

"Η αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως οι παραγωγοί που θα ασχοληθούν να δουν τι γίνεται με τις εμπορικές τιμές του προϊόντος, αλλά και να συνεργαστούν με εταιρίες που το μεταποιούν για διάφορες χρήσεις, δηλαδή να στραφούν σε συμβολαιακή γεωργία. 


Μεμονωμένοι παραγωγοί, είναι αδύνατον να καταφέρουν κάτι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ποιές ποικιλίες θα καλλιεργηθούν, ώστε οι παραγωγοί απρόσκοπτα να ασχοληθούν, όπως και το εάν θα υπάρχουν και κάποιοι κανόνες επιτήρησης" , τονίζει ο κ. Τζάνης, που θυμάται μάλιστα παλαιότερα πως υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον για το προϊόν στην περιοχή και από εταιρίες του εξωτερικού, που όμως έφυγαν άρον - άρον, εξαιτίας των περιορισμών που υπήρχαν.

Πηγή: troktiko-blog.blogspot.gr
Categories: