Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τουρκικές προκλήσεις με το υποβρύχιο Canakkale στο Αιγαίο


Τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε από το ελληνικό σύστημα επιτήρησης να κινείται στο κεντρικό Αιγαίο στην περιοχή της Σκύρου, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης βρισκόταν στο ανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης


Τουρκικές προκλήσεις με το υποβρύχιο Canakkale στο Αιγαίο

Πρόκειται για το Type 209/1400 (S358) Canakkale, ένα από τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο προβαίνει σε ασκήσεις αποκλεισμού νήσων και απαγόρευσης θαλασσίων οδών από το δυτικό προς το ανατολικό Αιγαίο, εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, ενώ σε κάποια φάση προσέγγισε και το ναυσταθμο του Ακσάζ.

Φυσικά οι κινήσεις του δεν προμηνύουν τίποτα το θετικό και διαψεύδονται έτσι οι αρχικές εικασίες, ότι αποστολή του ήταν η Συρία.

Το υποβρύχιο απέπλευσε από τη ναυτική βάση του Gölcük στις 08:30, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών και ακριβώς στις 11:45 εγκατέλειψε τα Δαρδανέλια και βυθίστηκε στα νερά του Αιγαίου. Ενωρίτερα είχε φορτώσει πυρομαχικά και τρόφιμα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν περνούσε το "λαιμό" των Δαρδανελίων, οι αξιωματικοί του υποβρυχίου χαιρέτισαν τη ναυτική βάση NARA στην ακτή πριν ανοιχτεί στο Αιγαίο Πέλαγος σε έναν χαιρετισμό που συνηθίζεται όταν αποπλέει ένα σκάφος σε πολεμική αποστολή.

Οπότε από ελληνικής πλευράς είχαν στην αρχή γίνει εικασίες ότι θα έπλεε και αυτό προς Συρία.

Το υποβρύχιο ωστόσο ασκείται σε καθαρά επιθετικές αποστολές είτε στο κεντρικό Αιγαίο, είτε στην "καυτή" λόγω τουρκικών προκλήσεων και άρνησης αποδοχής της ΑΟΖ που συνιστά η Μεγίστη. 

Το S-358 ÇANAKKALE ανήκει στην τελευταία τετράδα υποβρυχίων που το τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε την περίοδο 2003-2007. Ανέλκει στην υπο-κλάση υποβρυχίων Type 209/1400 Mod Gur και έχει μήκος 62 μέτρα διάμετρο 6,2 μέτρα και εκτόπισμα 1586 τόνους. Μπορεί να καταδυθεί σε βάθη μέχρι 350 μέτρα.

Το σκάφος μπορεί να πλεύσει με μέγιστη ταχύτητα σε κατάδυση 21 κόμβους ενώ η εμβέλεια του με ταχύτητα 8 κόμβων φτάνει τα 8200 μίλια. Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με 14 βλήματα και τορπίλες ενώ διαθέτει 8 τορπιλοσωλήνες.

Ο οπλισμός του αποτελείται από βλήματα βυθού-επιφανείας UGM-84 Harpoon καθώς και τορπίλες Tigerfish Mk 24 Mod 2 και STN Atlas DM2A4. Το υποβρύχιο διαθέτει παθητικό ενεργό σόναρ τύπου CSU-83 καθώς και συρόμενη διάταξη τύπου TAS-3. Το πλήρωμά του αποτελείται από 35 άτομα εκ των οποίων οι 8 είναι αξιωματικοί.

Πηγή: newsbomb.gr
Categories: