Πρωτοσέλιδο θέμα στην ηλεκτρονική πύλη της βρετανικής εφημερίδας Guardian είναι η καταγγελία 15 μελών αντιρατσιστικής κίνησης ότι υποβλήθηκαν σε «βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Άμπου Γκράιμπ» στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά την προσαγωγή τους από αστυνομία στη διάρκεια συμπλοκών με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.
Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται ότι άλλα άτομα, που εξέφρασαν με διαδηλώσεις την επομένη την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες, κατήγγειλαν επίσης ότι ξυλοκοπήθηκαν και τους ανάγκασαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε αξιωματούχους και άλλους κρατούμενους στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.
Αρκετοί εκ των διαδηλωτών τέθηκαν υπό κράτηση μετά τη μοτοπορεία, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στον Αγιο Παντελεήμονα ως απάντηση στην επίθεση κατά του πολιτιστικού κέντρου της τανζανικής κοινότητας. Οι ίδιοι δήλωσαν στον Guardian ότι ένας αστυνομικός τους χαστούκισε και τους χτύπησε, ενώ άλλοι πέντε ή έξι κοιτούσαν και τους έφτυναν.
Ανέφεραν ακόμη πως τους κράτησαν ξύπνιους ολόκληρη τη νύχτα «ρίχνοντας» στα μάτια τους φως με φακούς και λέιζερ και τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρα.
Οι διαδηλωτές δήλωσαν, επίσης, πως αστυνομικοί τους βιντεοσκόπησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και απείλησαν να αναρτήσουν τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και να δώσουν τις διευθύνσεις της κατοικίας τους στη Χρυσή Αυγή.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η άνοδος της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, και σημειώνεται η τρίτη θέση που έλαβε σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μία από τις δύο γυναίκες ανάμεσα στους προσαχθέντες δήλωσε ότι οι αστυνομικοί την προσέβαλαν με σκληρά σεξουαλικά σχόλια και την τράβηξαν πίσω από τα μαλλιά όταν επιχείρησε να αποφύγει την κινηματογράφησή της. Τους αρνήθηκαν ακόμη το νερό και πρόσβαση σε δικηγόρο επί 19 ώρες. «Ήμασταν τόσο διψασμένοι που ήπιαμε νερό από τους τουαλέτες» δήλωσε η γυναίκα.
Στο σχετικό κείμενο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες διαδηλωτών -ενός με δεμένο χέρι και ενός δεύτερου που δείχνει τους μώλωπες στο πόδι του.
Ο Guardian αναφέρει ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά τους υπό το φόβο αντιποίνων από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή.
Για «βασανισμό» στη ΓΑΔΑ μίλησε και η δεύτερη ομάδα διαδηλωτών.
«Όλοι έπρεπε να περάσουμε από έναν αστυνομικό που μας έβαζε να γδυθούμε στο διάδρομο, να σκύψουμε με την πλάτη μπροστά σε όλους όσοι ήταν εκεί. Μας έκανε ό,τι ήθελε -μας χαστούκιζε, μας χτύπαγε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια. Άλλοι αστυνομικοί που ήλθαν δεν έκαναν τίποτα.
»Κοιτούσαμε ο ένας στον άλλο με την άκρη του ματιού μας για να πάρουμε κουράγιο. Μας είχε εκεί για πάνω από δύο ώρες. Απαντούσε σε κλήσεις στο κινητό του και έλεγε «είμαι στη δουλειά και τους πηδ...., τους πηδ... καλά. Στο τέλος μόνο σε τέσσερις από εμάς ασκήθηκε δίωξη για αντίσταση κατά της αρχής. Ήταν μία ημέρα από το παρελθόν, από τη χούντα των συνταγματαρχών» δήλωσε ένας εξ αυτών.
Ο Guardian αναφέρει ότι αντιδρώντας στις καταγγελίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ουδεμία άσκηση βίας από την αστυνομία κατά οιουδήποτε στη ΓΑΔΑ».
«Η ελληνική αστυνομία εξετάζει και ερευνά εις βάθος κάθε καταγγελία για χρήση βίας εκ μέρους αστυνομικών. Εάν προκύψουν οι όποιες ευθύνες, η αστυνομία λαμβάνει τα απαιτούμενα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπαίτιων αστυνομικών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία σέβεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ασκεί βία» αναφέρει ο κ. Μανούρας.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις συνηγόρων των συλληφθέντων, οι οποίοι επισημαίνουν πως η συστηματική κακομεταχείριση Ελλήνων από την Αστυνομία ήταν σπάνια μέχρι φέτος, και ότι οι προσαχθέντες υπέστησαν ταπείνωση τύπου Άμπου Γκράιμπ, αναφερόμενος στο διαβόητο κέντρο κράτησης όπου Ιρακινοί βασανίζονταν από Αμερικανούς στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
«Αυτή δεν είναι μόνο μία υπόθεση αστυνομικής βαναυσότητας του είδους που ακούμε εδώ και εκεί σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό συμβαίνει καθημερινά. Έχουμε τις φωτογραφίες, έχουμε τις αποδείξεις των όσων συμβαίνουν στους ανθρώπους που συλλαμβάνονται να διαδηλώνουν κατά της ανόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της αστυνομίας, με τη συνεργασία του δικαστικού συστήματος» λέει ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής.
Ένας εκ των συλληφθέντων διαδηλωτών, γύρω στα 30, λέει: «Οι δημοσιογράφοι εδώ δεν μεταδίδουν τέτοια πράγματα. Πρέπει να τους πείτε τι συμβαίνει εδώ, σε μία χώρα που έχει υποφέρει τόσα πολλά από το ναζισμό. Κανείς δεν θα δώσει σημασία εάν δεν μεταδώσετε αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό».
Πηγή: mysalonika.gr