Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Σάλος από την αποκάλυψη του Τζέιμι Όλιβερ ότι τα McDonald’s χρησιμοποιούσαν υδροξείδιο του αμμωνίου (E527)


Η αλυσίδα φαστ – φουντ εστιατορίων McDonald’s άλλαξαν τη συνταγή για τα χάμπουργκερ τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από πιέσεις του τηλεοπτικού σεφ Τζέιμι Όλιβερ για αφαίρεση ενός συστατικού βιομηχανοποιημένων τροφίμων, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί «ροζ γλίτσα».
Ο Όλιβερ προκάλεσε αναστάτωση στο τηλεοπτικό του κοινό, όταν αποκάλυψε ότι τα McDonald’s χρησιμοποιούσαν υδροξείδιο του αμμωνίου (E527) προκειμένου να μετατρέψουν λιπαρά απομεινάρια βοδινού κρέατος σε κιμά για τα χάμπουργκέρ τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Γιατί ένας λογικός άνθρωπος να θέλει να δώσει στα παιδιά του κρέας γεμάτο υδροξείδιο του αμμωνίου. Το σπουδαίο κοινό των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει άμεσα να κατανοήσει τί κάνει η βιομηχανία τροφίμων» είπε ο σεφ. Έπειτα από μήνες εκστρατείας στη τηλεοπτική του εκπομπή «Jamie’s Food Revolution», τα McDonald’s αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση της αποκαλούμενης από τον σεφ «ροζ γλίτσας».
Ο Τοντ Μπέικον, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος των McDonald’s στις ΗΠΑ, αρνήθηκε ωστόσο ότι η απόφαση της αλυσίδας εστιατορίων είχε σχέση με την εκστρατεία του Όλιβερ. «Η απόφαση να αφαιρέσουμε αυτό το προϊόν από το σύστημα των McDonald’s δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, αλλά με την απόφασή μας να υποστηρίξουμε την προσπάθεια εναρμόνισης των παγκόσμιων προτύπων στα υλικά του ωμού βοδινού. Τα McDonald’s εναρμονίζονται με τα κυβερνητικά προαπαιτούμενα και κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων» είπε.
Ο μικροβιολόγος του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας Τζέραλ Ζίρνσταϊν υποστηρίζει ότι η χρήση του υδροξείδιου του αμμωνίου πρέπει να απαγορευθεί: «Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για βοδινό κιμά και το να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε βοδινό κιμά είναι κάποια μορφή ψευδούς επισήμανσης».
Υ.Γ.
Στοιχεία για το E527 (Υδροξείδιο του αμμωνίου) που συλλέξαμε από το site food-info.net
Προέλευση:
Παράγεται από αμμωνία και νερό.

Λειτουργίες & χαρακτηριστικά:
Ισχυρό αλκάλιο, χρησιμοποιείται ως ρυθμιστικό οξύτητας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την παραγωγή καραμέλας.

Προϊόντα:
Αυγά και κακάο, χρώματα.

Ανώτατο όριο καθημερινής λήψης:
Δεν έχει καθοριστεί.

Παρενέργειες:
Καμία γνωστή.

Διατροφικοί περιορισμοί:
Κανένας, το Ε527 μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, ακραίους και μη χορτοφάγους.

Πηγή: alexiptoto.com
Categories: