Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μειωμένες ως 40% οι τιμές των ακινήτων ελέω κρίσης


Μεγάλο χτύπημα από την οικονομική κρίση έχει δεχθεί η αγορά ακινήτων στη χώρα μας, καθώς τα στοιχεία μεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ειδικότερα, οι τιμές στα παλαιά διαμερίσματα έχουν μειωθεί έως και 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα νεόδμητα -δηλαδή όσα κατασκευάστηκαν την τελευταία επταετία- οι τιμές είναι κατά 30% χαμηλότερες.

96ec1  6c4ab2eb45fe5c18ae5b6555c51a54b5 M Μειωμένες ώς 40% οι τιμές των ακινήτων ελέω κρίσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές οι εμπορικές τιμές βρίσκονται πλέον κάτω από τις αντίστοιχες αντικειμενικές κατά 20%, 30% ή και περισσότερο.
Η πραγματικότητα που καταγράφει έρευνα μεγάλων μεσιτικών γραφείων είναι πολύ διαφορετική από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία στο τρίτο τρίμηνο του 2012 η μέση πτώση στις τιμές των ακινήτων κυμάνθηκε πανελλαδικά κατά 11,7% σε ετήσια βάση.
Όπως αναφέρουν μεσίτες, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ρίχνουν τις τιμές, συγκριτικά με αυτές που αναφέρονται στις αγγελίες, προκειμένου να μην χάσουν τους πελάτες. Συνεπώς, οι αναγραφόμενες τιμές στις αγγελίες πώλησης ακινήτων δεν έχουν σχέση με αυτές που ζητούνται με τον αγοραστή και οι οποίες είναι συνήθως 20%-40% χαμηλότερες.
Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι πρέπει να μειωθούν.
Ωστόσο, στο τρίτο Μνημόνιο προβλέπεται η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές, ενώ το υπουργείο προσανατολίζεται σε μείωση των πρώτων προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση.
Πηγή: nafpaktianews.gr
Categories: