Ιδιαίτερα «ανασταλτικές» σε ό,τι αφορά στις εισαγγελικές αλλά και αστυνομικές έρευνες είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων που παρατηρούνται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές υπηρεσίες όσον αφορά στη διαλεύκανση υποθέσεων (δολοφονιών, τρομοκρατίας και οικονομικών εγκλημάτων), καθώς -μεταξύ άλλων- ασχολείται με αναλύσεις χημικών και φυσικών εξετάσεων, αναλύσεις βιολογικών υλικών και ειδικές γραφολογικές επεξεργασίες εγγράφων.
Η Δ.Ε.Ε. εντάσσεται στο Δίκτυο Εγκληματολογικών Ινστιτούτων (ENFSI), περιέχει 10 τμήματα και είναι η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της χώρας.
Τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αποτελούν το Τμήμα Δακτυλοσκοπίας, το Τμήμα Εξερευνήσεων, το Τμήμα Εργαστηρίων Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων, το Τμήμα Εργαστηρίων Δικαστικής Γραφολογίας και Πλαστότητας εντύπων – αξιών, το Τμήμα Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων, το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών, Τμήμα Μεθοδικοτήτων – Φωτογραφικό, το Τμήμα Καταδιωκτικών - Στατιστικής, το Τμήμα Αρχείων και το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών.
Παρόλο που η Διεύθυνση είναι εξοπλισμένη με πολύ σύγχρονο εξοπλισμό, όπως Αυτόματο Σύστημα Συγκριτικών Εξετάσεων Ιχνών Καλύκων και Βολίδων (Ι.Β.Ι.S.), Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων (Α.Σ.Α.Δ.Α.), Ειδικό Σύστημα Τηλεμετάδοσης Εικόνας (PHOTOPHONE), Αυτόματο Σύστημα Αρχειοθέτησης και Επίδειξης Φωτογραφιών (I.S.I.S.), Σύστημα Εξέτασης Φωνής και Ήχου (VOICE), Σύστημα Εξέτασης Ψηφιακών Δεδομένων, Αναλυτή Αλληλουχιών Βάσεων D.N.A, Εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Χαρτονομισμάτων και Κερμάτων Ευρώ και Υπερσύγχρονο Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο πολλαπλών χρήσεων, πολλές από τις έρευνες που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας παρουσιάζουν δυσεξήγητη καθυστέρηση, η οποία προκαλεί προβληματισμό.
Τελματώνουν οι έρευνες
Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτει ότι, ενώ πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές διευθύνσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα αποτελέσματα των ερευνών που καλείται να πραγματοποιήσει καθυστερούν σημαντικά.
Το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα τις δικαστικές Αρχές, οι οποίες βλέπουν ιδιαίτερα σοβαρές έρευνες να τελματώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δικογραφίες να κοντεύουν να «τιναχθούν» στον αέρα!
Είναι ενδεικτικό ότι, βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος βρίσκονται στην αναμονή από τρία μέχρι και πέντε χρόνια, καθώς καθυστερούν τα αποτελέσματα από τη Δ.Ε.Ε..
Αστυνομικές «πηγές» επεσήμαναν στη zougla ότι αυτήν τη στιγμή στην υπηρεσία εργάζονται γύρω στα 150 άτομα, εξηγώντας ότι υπάρχουν κενές 12 οργανικές θέσεις, οι οποίες, όμως, δεν προβλέπεται να στελεχωθούν άμεσα.
Δικαστικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι αυτήν τη στιγμή στα συρτάρια υπάρχουν αρκετές δικογραφίες οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τη Δ.Ε.Ε.
«Είναι πολύ σημαντική υπηρεσία και βοηθάει πολύ στο έργο μας, αφού ασχολείται με την ανάλυση ψηφιακών πειστηρίων. Από την άλλη όμως, τα αποτελέσματα των ερευνών της αργούν σημαντικά. Έχει τύχει για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας να περιμένουμε μέχρι και πέντε χρόνια. Αυτό δεν οφείλεται στην ανεπάρκεια του προσωπικού αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η υπηρεσία λειτουργεί μόνο στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα είναι τα στοιχεία των υποθέσεων που είναι προς διερεύνηση για περιστατικά από όλη τη χώρα να αποστέλλονται σε μόνο ένα γραφείο» αναφέρουν.
«Πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες»
Από την πλευρά τους, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι οι έρευνες της συγκεκριμένης υπηρεσίας εμφανίζουν καθυστέρηση, ωστόσο εντοπίζουν το πρόβλημα όχι τόσο στην έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά στη δυσκολία της επεξεργασίας των στοιχείων.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκες και λεπτομερείς διαδικασίες, αστυνομικοί κύκλοι οι οποίοι επικοινώνησαν με τη zougla.gr, εξηγούν ότι η δυσκολία της εξαγωγής συμπερασμάτων έγκειται στο γεγονός ότι μερικές αναλύσεις στοιχείων είναι αρκετά δύσκολες και χρονοβόρες.
«Για μερικές αναλύσεις χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Σκεφτείτε ότι, όταν κάποιος κάνει ανάλυση αίματος, για να πάρει τα αποτελέσματα, περιμένει δύο ημέρες. Αν κάνει όμως ανάλυση DNA, περιμένει για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επισημαίνουν.
Πέτρος Κουσουλός-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Πηγή: zougla.gr