Νέα Υόρκη/ Γενεύη – 2 Ιανουαρίου – Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières -MSF) καλωσορίζουν την έγκριση που δόθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στην bedaquiline, το πρώτο καινούριο φάρμακο κατά της φυματίωσης που εγκρίνεται από το 1963.
«Πρόκειται για μια είδηση –ορόσημο, με τεράστια σημασία», ανέφερε ο Δρ Μανίκα Μπαλασεγκάραμ, Διευθυντής της Καμπάνιας για τα Βασικά Φάρμακα (MSF Access Campaign) των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το γεγονός ότι το φάρμακο δρα εναντίον κάποιων ανθεκτικών στα φάρμακα μορφών της ασθένειας, το καθιστά ανατρεπτικό στο είδος του».
Σήμερα, η θεραπεία για πολυανθεκτική φυματίωση (MDR- TB) διαρκεί δύο χρόνια και απαιτεί τη λήψη 20 διαφορετικών χαπιών ημερησίως, καθώς και ενδοφλέβιες ενέσεις καθημερινά για οκτώ μήνες. Οι ασθενείς υποφέρουν από οδυνηρές παρενέργειες –από μόνιμη κώφωση και επίμονη ναυτία, έως ψύχωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο ένα 48% των ασθενών που ξεκινούν θεραπεία για ανθεκτική φυματίωση τελικά θεραπεύεται. Στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το ποσοστό θεραπείας είναι ελαφρώς υψηλότερο -53%- αλλά σε κάθε περίπτωση, απαράδεκτα χαμηλό.
«Τα υπουργεία υγείας και οι φορείς φαρμάκων πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες από κοινού για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι με πολυανθεκτική φυματίωση θα ωφεληθούν από αυτή την τόσο σημαντική ιατρική εξέλιξη και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όλοι έχουμε την ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε την bedaquiline στην κατασκευή νέων θεραπειών για πολυανθεκτική φυματίωση, που να είναι πιο σύντομες, πιο ανεκτές από τους ασθενείς και πιο αποτελεσματικές», ανέφερε ο Δρ Μπαλασεγκάραμ. «Έχοντας ανά χείρας καλύτερες θεραπείες, διαθέτουμε πλέον σήμερα περισσότερα κίνητρα για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης».
Τα ποσοστά της επιδημίας ανθεκτικής φυματίωσης είναι τεράστια, με 310.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται το 2011. Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως, μόνο ένα 19% των ασθενών λαμβάνουν θεραπεία.
«Το παγκόσμιο ποσοστό θεραπείας της ανθεκτικής φυματίωσης παραμένει σοκαριστικά χαμηλό, κυρίως γιατί η υπάρχουσα θεραπεία είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή για τα προγράμματα υγείας, και δυσβάσταχτη για τους ασθενείς», αναφέρει ο Δρ Φρανσίς Βαρέν, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη φυματίωση των MSF. «Με απλούστερα, πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα μπορούμε να εντείνουμε τη θεραπεία και να περιθάλψουμε περισσότερους ανθρώπους με ανθεκτική φυματίωση».
Εκτός από την bedaquiline, που παρασκευάζεται από την Janssen, άλλο ένα νέο φάρμακο κατά της πολυανθεκτικής φυματίωσης, που ονομάζεται delamanid, από την Otsuka, βρίσκεται τώρα σε διαδικασία καταγραφής από το Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Φαρμάκων και αναμένεται να πάρει έγκριση για χρήση μέσα στο χρόνο. Μαζί, τα δύο νέα φάρμακα θα αποτελέσουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να βελτιωθεί η θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης, οπότε είναι άκρως επείγον να διασφαλίσουμε ότι τα δύο φάρμακα θα συνδυαστούν και θα εισαχθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Ωστόσο, η πρόσβαση σε νέα φάρμακα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους παρασκευαστές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση στους παρασκευαστές να βοηθήσουν την έρευνα για τα φάρμακα ώστε να παραχθούν πιο σύντομες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες θα εισαχθούν σε χώρες με υψηλό ποσοστό της ασθένειας, το γρηγορότερο δυνατό και σε προσιτές τιμές.
Πηγή: msf.gr