Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Αιφνιδιαστική παραίτηση Πάπα Βενέδικτου 16ου


Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Πάπας Βενέδικτος την οποία αναμένεται να υποβάλει επισήμως στις 28 Φεβρουαρίου.
"Αισθάνομαι το βάρος του αξιώματος μου", είπε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος ανακοινώνοντας την παραίτηση του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιτροπής για την Αγιοποίηση των Μαρτύρων του Οτράντο. "Το κάνω για το καλό της Εκκλησίας", είπε ο Πάπας.

Είναι η δεύτερη φορά που Πάπας υποβάλει την παραίτησή του, μετά τον Πάπα Σελεστίνο Ε', στις 13 Δεκεμβρίου 1294. Ο Πάπας Βενέδικτος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2005, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
Ο Καρδινάλιος Σοντάνο, πρώην πρωθυπουργός του Κράτους του Βατικάνου, χαρακτήρισε την παραίτηση του Πάπα, "Κεραυνό εν αιθρία".
"Προκαλεί θαυμασμό η χειρονομία του", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βατικανού π.Λομπάρντι, "διότι με αυτό τον τρόπο δείχνει την σοβαρότητα που απαιτείται για τη διοίκησή της Εκκλησίας". 
Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Βατικανού αν η παραίτηση του Πάπα Βενεδίκτου σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα που έφεραν σε δύσκολη θέση την Αγία Έδρα - η υπόθεση της υπεξαίρεσης εγγράφων από τον προσωπικό Μπάτλερ του Πάπα - ήταν κατηγορηματικά αρνητικός.
"Όχι κάθε άλλο", είπε ο π.Λομπάρντι, "Απεναντίας είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ουδέποτε θα παραιτούνταν αν η Εκκλησία αντιμετώπιζε δύσκολες στιγμές".
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο "διαρχίας" του επόμενου Πάπα με τον παραιτηθέντα ο εκπρόσωπος του Βατικανού σημείωσε ότι όποιος γνωρίζει την προσωπικότητα του Πάπα Βενεδίκτου αντιλαμβάνεται πως δεν θα ασχοληθεί με τίποτα άλλο παρά με την συγγραφή και το πνευματικό έργο του. 
Αξίζει να σημειωθεί πόσο προφητικό ήταν η κινηματογραφική ταινία "Habemus Papam", του Νάνο Μορέτι, πριν ένα χρόνο, που έδινε μια ανθρώπινη διάσταση ενός νεοεκλεγέντος Πάπα που δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος των νέων καθηκόντων του ως Αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησία.
Ποιος είναι ο Πάπας Βενέδικτος 16ος
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' (κοσμικό όνομα Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ, Γερμ. Joseph Alois Ratzinger) είναι ο 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Είναι επίσης ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλεως του Βατικανού.
Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Μαρκτλ αμ Ινν, στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του ήταν αστυνομικός. Τα αδέρφια του ήταν η Μαρία και ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ. Όταν έκλεισε τα 14 έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Από την αρχή όμως δεν πήγαινε στις συναντήσεις και έκανε αίτηση για να παραιτηθεί από μέλος. Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, υποχρεώθηκε από το Τρίτο Ράιχ να υπηρετήσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του στα αντιαεροπορικά πυροβόλα για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου της BMW, έξω από το Μόναχο. Έκανε την βασική εκπαίδευση και στάλθηκε στην Ουγγαρία, από όπου το 1944 ρισκάροντας την θανατική ποινή κατάφερε να διαφύγει.

Πηγή: amen.gr
Categories: