Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Τραμ και πάλι στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2017!

Στο παρελθόν αποτέλεσε το... αντίπαλο δέος του μετρό, σήμερα όμως η αναγκαιότητά του, είτε ως συμπληρωματικού μέσου μεταφοράς είτε ως αυτόνομου, είναι δεδομένη.


Ο λόγος για το τραμ, το οποίο επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο! Μάλιστα, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), το οποίο εκπονεί μελέτη για το επίγειο μέσο σε σταθερή τροχιά, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη και τελική.

«Το τραμ είναι το μεγάλο μας στοίχημα και πιστεύουμε πως μπορεί να προχωρήσει. Ως ΣΑΣΘ κάναμε μια πολύ σημαντική προεργασία, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα για το τραμ κι όχι απλώς ιδέες και μακέτες», δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιάννης Παλαιστής.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το ΣΑΣΘ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ecotale», στο πλαίσιο του οποίου διερευνάται η κατασκευή γραμμής τραμ στη Θεσσαλονίκη. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα άρχισε τον Ιανουάριο του 2012 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014. Τότε θα πρέπει να έχει επιλεγεί το βέλτιστο σενάριο διέλευσης του τραμ και να έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα προτεινόμενο δίκτυο 24 χιλιομέτρων, το οποίο δεν ανταγωνίζεται το μετρό, ακόμη και στην περίπτωση που υλοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες επεκτάσεις του. Στόχος είναι να υπάρξει μελετητική ωριμότητα, ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι σε θέση να διεκδικήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση του τραμ από τη νέα προγραμματική περίοδο (2014 – 2020)», αναφέρει ο κ. Παλαιστής. Ο ίδιος προσθέτει: «Αποτελεί για μένα στοίχημα να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι μελετητικές διαδικασίες, ώστε, σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, να υπάρχει πλήρης ωριμότητα για την ένταξη της κατασκευής του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ο,τι κι αν συμβεί με το μετρό, για το οποίο ελπίζω και εύχομαι απεμπλοκή από όλα τα προβλήματα και επιτάχυνση των εργασιών, θεωρώ ότι το τραμ μπορεί γρήγορα να προσφέρει μία εναλλακτική και αξιόπιστη λύση για τις μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων».



Στόχος είναι το 2017 η Θεσσαλονίκη να έχει τραμ!
Τρία δρομολόγια

Η διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τη δημιουργία γραμμής τραμ έγινε από τον καθηγητή του ΑΠΘ, Χρήστο Πυργίδη, για λογαριασμό του ΣΑΣΘ. Σε αυτήν τη δεύτερη και τελική φάση των μελετών, υπάρχουν τρία προτεινόμενα δρομολόγια διέλευσης της γραμμής. Στα δρομολόγια αυτά προβλέπεται το τραμ να μπορεί να λειτουργεί και συμπληρωματικά προς το μετρό, αλλά και αυτόνομα. Κι αυτό καθώς το ζητούμενο είναι το επίγειο μέσο σε σταθερή τροχιά να μπορέσει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από τυχόν προβλήματα ή νέες καθυστερήσεις στο μετρό.

Οπως και να έχει, οι δυτικές συνοικίες και ειδικά ο Εύοσμος φαίνεται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρεθούν στο επίκεντρο του τραμ και θα ενωθούν τόσο με το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσο και με περιοχές που βρίσκονται ανατολικά. Αλλωστε οι δυτικές συνοικίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, έχουν προτεραιότητα, αφού προς το παρόν το μετρό προχωρά προς την ανατολική πλευρά της πόλης.



Αναλυτικά, τα εξεταζόμενα δρομολόγια διέλευσης του τραμ είναι:

1) Πλατεία Ευόσμου – Ανω Τούμπα – Κλινική «Γένεσις» μέσω Τσιμισκή και Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία).

2) Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Ανω Τούμπα – Κλινική «Γένεσις» μέσω Αγίου Δημητρίου και Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία). Το δρομολόγιο αυτό μπορεί να προκριθεί, εφόσον το μετρό αποφασιστεί να επεκταθεί ώς τον Εύοσμο.

3) Πλατεία Ευόσμου – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νομαρχία (μέσω Β. Ολγας) – Μίκρα.

Το κόστος του τραμ ανά χιλιόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 18 και 20 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να μπορεί να κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη το 2017.



Η Θεσσαλονίκη διέθετε στο παρελθόν τραμ αλλά οι γραμμές ξηλώθηκαν και η πόλη έχασε ένα αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης
Εκδηλώσεις

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών και συναντήσεων με φορείς της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για το επίγειο μέσο σε σταθερή τροχιά. Σκοπός του είναι το έργο να «αγκαλιαστεί» και να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Σε αυτήν τη φάση, ενημερωτικές συναντήσεις γίνονται κυρίως με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ το ΣΑΣΘ προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις στη δυτική αλλά και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ώστε να ενημερωθούν σχετικά και οι πολίτες.

«Το τραμ είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και να αναβαθμίσει τις μετακινήσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Τον προσεχή Μάιο διοργανώνουμε σχετική εκδήλωση στον Εύοσμο και τον Ιούνιο στη Θέρμη, ώστε να ενημερώσουμε τους κατοίκους για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στη ζωή τους το τραμ», καταλήγει ο κ. Παλαιστής.

Πηγή: thesout.gr

Categories: