Ο Λούις Καμιλέρι, ο ισχυρός ανήρ της μεγαλύτερης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας του κόσμου έπαιρνε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό επιχειρηματική δράση.
Και στο εύλογο ερώτημα ποιά θα ήταν η επόμενη μέρα, η απάντηση για τους μετόχους του κολοσσού που αξίζει περί τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έμοιαζε εύκολη. Είχαν μπροστά τους ένα στέλεχος με υπηρεσία 28 ετών στην εταιρεία και με συνεχή ανοδική πορεία σε αυτή.
Ήταν ο 55χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός από τον Πύργο Ανδρέας Καλατζόπουλος μέχρι πρότινος Chief Operating Officer (COO) και δεύτερος στην ιεραρχία της Philip Morris InternationaL
Τον γνώριζαν καλά, αφού μετά τις σπουδές του - πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και ΜΒΑ από το INSEAD της Γαλλίας - και το ξεκίνημά του στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Καλατζόπουλος βρισκόταν στις τάξεις της πολυεθνικής από το 1985, αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, προτού γίνει Πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης το 1999.
Η δήλωσή του «κλισέ":"Είναι μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να συνεχίσω να συμβάλλω στην εκπληκτική πορεία της Philip Morris International», ανέφερε ο συμπατριώτης μας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εταιρείας.
Καθόλου κλισέ όμως δεν ήταν οι δύο πρωτοβουλίες στις οποίες έλαβε με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο μέρος.
Πρώτα, ο Καλατζόπουλος είχε υπογράψει στην Αθήνα, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Philip Morris International, σχετικά με την αγορά καπνών ανατολικού τύπου για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η συμφωνία θα φέρει περισσότερα έσοδα στους αγρότες στα επόμενα τρία χρόνια αφού η συνολική αξία των προϊόντων που αγοράζει η πολυεθνική καπνοβιομηχανία ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Και πριν λίγες μέρες, ο Ανδρέας Καλατζόπουλος ήταν ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη 11 πολυεθνικών εταιρειών που διεμήνυαν στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ότι θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εγχώρια αγορά εργασίας, προκειμένου να απασχολήσουν περισσότερο κόσμο και δη ανέργους - έστω και για λιγότερες ώρες την εβδομάδα, έστω και με χαμηλόερους μισθούς...
Όσο και αν αυτή η συζήτηση δεν χαροποιεί κανένα εργαζόμενο, η θέση που καταλαμβάνει ο Ανδρέας Καλατζόπουλος είναι τόσο σημαίνουσα που εύλογα γίνεται αφορμή για να ξαναέρθει στο προσκήνιο το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τί εστί Philip Morris International: είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στον κόσμο με 7 από τα 15 κορυφαία σήματα διεθνώς, μεταξύ των οποίων και το Marlboro, το Νο 1 σήμα παγκοσμίως, με τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 180 χώρες και με 16,3% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά τσιγάρων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ή 28,8 % εξαιρουμένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των ΗΠΑ...
Πηγή: xespao.blogspot.com