Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Απειλή για την υγεία τα ζαχαρούχα ποτά

Νέα μελέτη δείχνει ότι συνδέονται με 184.000 θανάτους τον χρόνο σε όλο τον κόσμο

Απειλή για την υγεία τα ζαχαρούχα ποτά


Νέα Ορλεάνη 
Τα ποτά με ζάχαρη μπορούν να κοστίσουν ακριβά στην υγεία, ακόμη και στην ίδια τη ζωή. Μια νέα μελέτη μαρτυρεί ότι 184.000 θάνατοι ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται να συνδέονται με τα ζαχαρούχα ποτά.

Στοιχεία για το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Γκιτανχάλι Σινχ εξέτασαν στοιχεία δημοσκοπήσεων τα οποία κάλυπταν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού προκειμένου να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα σχετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με ζάχαρη.
Οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους τα ποσοστά παχυσαρκίας του πληθυσμού τα οποία αποδίδονται στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών καθώς και τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 184.000 θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με αυτού του είδους τα ποτά – πρόκειται για αριθμό αντίστοιχο με εκείνον που αφορά τους θανάτους από άσθμα.
Κύριος «ένοχος» ο διαβήτης
Από το σύνολο των θανάτων που φάνηκε να συνδέονται με τα ζαχαρούχα ποτά το 70% οφειλόταν σε διαβήτη ενώ το υπόλοιπο 30% είχε στη «ρίζα» του τις καρδιοπάθειες καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με την Επιδημιολογία, την Πρόληψη, τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και τον Μεταβολισμό το οποίο λαμβάνει χώρα στη Νέα Ορλεάνη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δείχνει μόνο μια σύνδεση μεταξύ θανάτων και ζαχαρούχων ποτών και όχι αιτιώδη σχέση. Οπως ωστόσο ανέφερε η Ρέιτσελ Τζόνσον από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, είναι πολύ πιθανό βιολογικώς να υπάρχει «άρρηκτη σύνδεση» μεταξύ της ζάχαρης που περιέχουν όλα αυτά τα ποτά και σοβαρών προβλημάτων υγείας. «Το κόστος θεραπείας  των νόσων που συνδέονται με τα ‘κακά’ των ζαχαρούχων ποτών αναμένεται να ‘τινάξει στον αέρα’ τα συστήματα υγείας» κατέληξε η δρ Τζόνσον.
Πηγή: tovima.gr
Categories: