Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ο χάρτης των κλοπών και διαρρήξεων στη Θεσσαλονίκη

Κάθε 24ωρο στη Θεσσαλονίκη αναφέρονται τηλεφωνικά στην Άμεση Δράση, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 50 - 60 (!) κλοπές και διαρρήξεις κάθε είδους.

Ο χάρτης των κλοπών και διαρρήξεων στη Θεσσαλονίκη


Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών αυτών δεν καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία, καθώς οι πολίτες δεν κάνουν μήνυση προτιμώντας να αποφύγουν τη... γραφειοκρατία που συνεπάγεται μία επίσημη καταγγελία. Καθένα από τα περιστατικά αυτά αποτελεί και ένα κομμάτι στο παζλ της μικροεγκληματικότητας, που διατηρεί σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ενώ αξιωματικοί εκφράζουν φόβους πως η οικονομική κρίση θα συνεχίσει να «εκτινάζει» στα ύψη τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το 2012 καταγράφηκαν επίσημα στο νομό Θεσσαλονίκης 12.897 κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, αυτοκίνητα, καταστήματα, δημόσιους χώρους, μέσα συγκοινωνίας, αλλά και ιερούς ναούς, ενώ αντίστοιχα το 2011 είχαν αναφερθεί συνολικά 11.907 περιστατικά και το 2010 άγγιξαν τα 12.100. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως οι κλοπές σε ιερούς ναούς τείνουν να εξελιχθούν σε... μόδα, καθώς πέρυσι καταγράφηκε θεαματική αύξηση της τάξης του 333% σε σχέση με το 2011.

Οι αριθμοί... μιλούν
Σε καθημερινή βάση καταγγέλλονται επίσημα στις αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης 35 κλοπές και διαρρήξεις, ωστόσο οι κλήσεις που δέχεται η Αμεση Δράση για παρόμοια περιστατικά μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσιες, ενώ στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και κάποιες απόπειρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, το 2012 στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 3.050 κλοπές και διαρρήξεις σε αυτοκίνητα, 3.522 σε σπίτια, 1.707 μικροκλοπές σε δημόσιους χώρους, 911 κλοπές - διαρρήξεις σημειώνονται σε καταστήματα, 673 σε μέσα συγκοινωνίας, 203 είναι αρπαγές τσαντών, άλλες 65 έχουν αναφερθεί σε ιερούς ναούς (το 2011 ήταν μόλις... 15), ενώ έχουν σημειωθεί επιπλέον 2.766 κλοπές κάθε είδους. Το 2011 οι κλοπές από αυτοκίνητα ήταν 2.889, οι διαρρήξεις και κλοπές καταστημάτων ανέρχονταν σε 1.170, οι διαρρήξεις οικιών στις 2.809, οι κλοπές σε μέσα συγκοινωνίας ήταν 602, οι μικροκλοπές σε δημόσιους χώρους 1.456, οι αρπαγές τσαντών έφταναν τις 197 και οι λοιπές κλοπές τις 2.769.

Το 24ωρο του... τρόμου
Οπως εξηγούν αστυνομικοί, πολλά περιστατικά κλοπών, αλλά και διαρρήξεων καταγράφονται πρωί και μεσημέρι, ωστόσο το βράδυ αναφέρονται τα πιο... περίεργα περιστατικά, όπως επίσης και καταγγελίες από πολίτες που εντοπίζουν ή ακούν διαρρήκτες μέσα σε σπίτια. «Στην πρωινή βάρδια, 06.00 – 14.00, στο κέντρο της Αμεσης Δράσης καταγράφεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός τηλεφωνημάτων για κλοπές, όπως επίσης και στην επόμενη βάρδια, 14.00 – 22.00. Πολλές από αυτές γίνονται μέσα σε καταστήματα, αλλά και σε λεωφορεία, δηλαδή κλοπές πορτοφολιών ή μικροποσών από τσέπες και τσάντες», επισημαίνει αστυνομικός. Στη βραδινή βάρδια οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν διαρρήξεις σπιτιών και τις περισσότερες φορές τα θύματα ή οι γείτονες που αναφέρουν το περιστατικό είναι τρομοκρατημένοι και ανυπόμονοι.
Χαρακτηριστικά είναι κάποια περιστατικά που καταγράφηκαν από διάφορες περιοχές της πόλης, όπως μία κλήση από γυναίκα που βρισκόταν στο σπίτι της στην Πολίχνη με τα δύο παιδιά της και η οποία ανέφερε πως άκουγε άτομα να προσπαθούν να παραβιάσουν γειτονικό διαμέρισμα. Αλλο τηλεφώνημα από περιοχή της Καλαμαριάς αφορούσε και πάλι διάρρηξη διαμερίσματος. Ο δράστης είχε μπει στο σπίτι από το μπαλκόνι, αφού προηγουμένως πάτησε σε... σταθμευμένο αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πιλοτή. Στα ιδιαίτερα περιστατικά συγκαταλέγεται και η διάρρηξη συνεργείου με... φορτηγό. Συγκεκριμένα, άγνωστοι εισέβαλαν σε συνεργείο στην περιοχή του Καλοχωρίου ρίχνοντας την... γκαραζόπορτα με το φορτηγό τους και στη συνέχεια άρπαξαν ό,τι βρήκαν στα γραφεία.

Προτίμηση στην περιφέρεια
Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Ασφάλειας, κλοπές και διαρρήξεις σημειώνονται σε όλο το νομό, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία ιδιαίτερη... προτίμηση σε σπίτια της περιφέρειας, αλλά και σε εξοχικά παραθαλάσσιων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται πως αρκετές διαρρήξεις έχουν σημειωθεί σε σπίτια σε Χαλάστρα, Κύμινα, Άγιο Αθανάσιο, Ασπροβάλτα, αλλά και Βρασνά, ενώ η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δράστες είναι συνήθως η αναρρίχηση. «Διαρρήξεις έχουμε και σε εξοχικά σπίτια, που δε χρησιμοποιούνται αυτήν την περίοδο. Αυτό το φαινόμενο θα μας απασχολήσει και αργότερα όταν οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να πηγαίνουν στα εξοχικά τους για να τα ανοίξουν για το καλοκαίρι», εξηγεί αξιωματικός.
Επίσης, κλοπές παρατηρούνται σε καταστήματα ρουχισμού, ενώ στο στόχαστρο συμμοριών μπαίνουν πλέον αρκετά συχνά φορτηγά και απορριμματοφόρα δήμων, από τα οποία οι δράστες αφαιρούν βενζίνη και πετρέλαιο. «Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ αύξηση παρατηρείται και στις μικροκλοπές που γίνονται σε δημόσιους χώρους. Συνήθως είναι ''μακρυχέρηδες'' που αρπάζουν κινητά τηλέφωνα, μικροποσά ή τσάντες», αναφέρει αστυνομικός.
Πηγή: thesout.gr
Categories: