Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Μυστικό πόρισμα από την Αθήνα: Το Βερολίνο χρωστάει 162 δις. στην Ελλάδα για πολεμικές αποζημιώσεις

Το σύνολο των αποζημιώσεων είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα χρέους

Μυστικό πόρισμα από την Αθήνα: Το Βερολίνο χρωστάει 162 δις. στην Ελλάδα για πολεμικές αποζημιώσεις


Το άκρως εμπιστευτικό πόρισμα στο οποίο κατέληξε το ελληνικό υπουργείο οικονομικών μιλά για πολεμικές αποζημιώσεις δισεκατομμυριών που οφείλει να καταβάλει το Βερολίνο στην Αθήνα, για το κατοχικό δάνειο αλλά και τις απώλειες που είχε η χώρα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. 


Το σύνολο των αποζημιώσεων (162 δις ευρώ) θα μπορούσε να είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση διστάζει να «ανοίξει καβγά» με τον βασικό δανειστή της.   

H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία» από «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», φέρνοντας έτσι το θέμα στην επιφάνεια και στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.   

Όπως αναδημοσιεύει το Spiegel, η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να εγείρει αξιώσεις και να χαλάσει τις σχέσεις της με το Βερολινό. Την άποψη αυτή όμως δε συμμερίζεται η ελληνική κοινή γνώμη. 

Πηγή: www.lifo.gr
Categories: