Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Στον αέρα η λειτουργία της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Σταματά η λειτουργία της αμαρτωλής Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙΠΕ στη Σίνδο με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή


Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, έπειτα από την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης ΓιώργουΤσαμασλή, να παύσει τη λειτουργία της Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΕΥΑΘ.

Η απόφαση ελήφθη, καθώς επί πολλά χρόνια και παρά τις προειδοποιήσεις και τα πρόστιμα, οι αρμόδιοι για τη λειτουργία της Μονάδας δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες επισκευές και συντηρήσεις, ούτε βέβαια και στα σχέδια ανασυγκρότησης της Μονάδας, με αποτέλεσμα τα απόβλητα των βιομηχανιών σε πολύ μεγάλο ποσοστό να πέφτουν ανεπεξέργαστα στο Θερμαϊκό.

Την ώρα που όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης κόπτονται για τη μετατροπή του Θερμαϊκού σε καθαρή θάλασσα, κάνουν επί χρόνια τα στραβά μάτια στην εκτός κάθε λογικής λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙΠΕ, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην ουσία και κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης του κόλπου. Είναι δε εξωφρενικό το γεγονός ότι πολλοί και επί πολλά χρόνια προσπαθούν να πείσουν ότι όλα πηγαίνουν καλά με τη διαχείριση των λυμάτων (ανάμεσά τους δυστυχώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές) στη Θεσσαλονίκη και πως για τα προβλήματα του Θερμαϊκού ευθύνονται κυρίως τα ποτάμια, που μεταφέρουν εισαγόμενη ρύπανση…

Για όσους ασχολούνται με το θέμα είναι κοινό μυστικό ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου είναι τα ανεπεξέργαστα λύματα, είτε αυτά είναι απόβλητα των εργοστασίων, είτε πρόκειται για αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης (διαχειρίζεται μόνο ένα ποσοστό και επειδή δεν υπάρχει δεύτερος κλάδος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού –τώρα κατασκευάζεται- ένα μέρος καταλήγει στη θάλασσα), είτε αφορούν στα λύματα των κονσερβοποιείων Πέλλας και Ημαθίας.

Επί πολλά χρόνια επιβάλλονται πρόστιμα, γίνονται παρατηρήσεις, ασκούνται ποινικές διώξεις και στο τέλος με την επίκληση άλλοτε της ανεργίας, άλλοτε της κρίσης, άλλοτε της αναμονής χρηματοδοτήσεων, άλλοτε φιλόδοξων σχεδίων, η ρύπανση συνεχίζεται και ο Θερμαϊκός δεν μπορεί να ανασάνει.

Στην περίπτωση της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων τα πράγματα είναι εξοργιστικά. Η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης (από τότε χρονολογείται το πρόβλημα) επέβαλε πρόστιμα στην ΕΥΑΘ για τη μη σωστή λειτουργία της Μονάδας. Έπειτα από υποσχέσεις περί διόρθωσης του προβλήματος, πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πήρε δείγματα από τις εκροές της Μονάδας και διαπίστωσε ότι είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Σε τέτοιο βαθμό που το 60% των αποβλήτων να πέφτει ανεπεξέργαστο στο Θερμαϊκό!

Ακολούθησαν δυο προειδοποιήσεις στην ΕΥΑΘ και δόθηκε περιθώριο βελτίωσης των πραγμάτων 18 μηνών. Και πάλι όμως όλα έμειναν στις υποσχέσεις. Έτσι, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε την παύση λειτουργίας της Μονάδας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να το κάνουμε. Ανεπεξέργαστα λύματα στο Θερμαϊκό το 2013 και μάλιστα από κρατικό φορέα, όταν όλοι κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες να δημιουργήσουμε ένα καθαρό περιβάλλον στον κόλπο δεν μπορεί να είναι ανεκτά. Ακούσαμε πολλές υποσχέσεις, αλλά από έργα τίποτα», είπε στη Voria.gr ο κ. Τσαμασλής.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ δικαιούται μέχρι το τέλος του μήνα να προσφύγει ενάντια στην απόφαση της Περιφέρειας ενώπιον του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιου Καρούντζου, για να μην εκτελεστεί η απόφαση σφράγισης, που θα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των εργοστασίων της ΒΙΠΕ στη Σίνδο.

Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε ειδική σύσκεψη, με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου (είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΑΘ και έχει ευθύνη και για το Θερμαϊκό), όπου υπήρξε η διαβεβαίωση πως θα εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό για τις επισκευές στη Μονάδα, ώστε να λειτουργεί και να μην έχει τις σημερινές απώλειες. Μάλιστα, οι αρμόδιοι της εταιρίας παρουσίασαν και τεχνικά δελτία ανασυγκρότησης.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν οι επισκευές; Η απάντηση βρίσκεται στα λεφτά (κατά τους υπεύθυνους). Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι μπλεγμένο, διότι η Μονάδα ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, αλλά τη διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποιος θα βάλει τα χρήματα για τις επισκευές. Τώρα φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή (έπρεπε να απειληθούν με λουκέτο;) και η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να συμφώνησε στη χρηματοδότηση των έργων με 5 εκ. ευρώ. Το άλλο επιχείρημα της ΕΥΑΘ ήταν η κρίση που δεν επιτρέπει τέτοια έξοδα. Με τη λογική αυτή βέβαια δε θα έπρεπε να λειτουργεί κανένας βιολογικός καθαρισμός και να χύνονται τα λύματα ανεπεξέργαστα οπουδήποτε…

Είναι χαρακτηριστικό ότι κλιμάκιο της Περιφέρειας πραγματοποίησε προσφάτως νέους ελέγχους και διαπίστωσε ότι συνεχίζουν να χύνονται επικίνδυνα βιομηχανικά λύματα στη θάλασσα. Παρότι μόλις πριν από λίγο καιρό ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ καταδικάστηκε για τη μη λειτουργία της Μονάδας.

Η Μονάδα λειτούργησε αρχικά το 2003 (με προσωρινό καθεστώς) κι από το 2006 λειτουργεί με ευθύνη της ΕΥΑΘ. Από το 2008, όταν έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα, και το 2009 όταν προσδιορίστηκε το κόστος, χρονολογείται η συζήτηση για την επισκευή του απαρχαιωμένου εξοπλισμού. Πέντε εκατομμύρια ευρώ επρόκειτο να διαθέσει η ΕΤΒΑ, δέκα ήθελε η ΕΥΑΘ και τελικά το 2011 υπέγραψαν μνημόνιο για την ανακατασκευή της Μονάδας. Πέρασαν άλλα δυο χρόνια κι ακόμη τίποτα. Τώρα, υπάρχει και πάλι συμφωνία ενώπιον του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης…

Και να σκεφτεί κάποιος ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της Μονάδας έχουν λήξει από το Σεπτέμβριο του 2011…

Δημήτρης Κούρος

Πηγή: voria.gr

Categories: