Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Τίτλοι τέλους για το κατάστημα Φωκάς της Ερμού

Σοκ στην αγορά της Θεσσαλονίκης προκαλεί το λουκέτο στο ιστορικό κατάστημα της αλυσίδας «Φωκάς» στην Ερμού.

Θεσσαλονίκη: Τίτλοι τέλους για το κατάστημα Φωκάς της Ερμού

Τα ρολά κατέβηκαν και τα τελευταία εμπορεύματα που έχουν απομείνει μεταφέρονται αυτές τις μέρες στο κεντρικό κατάστημα της Τσιμισκή. Στο συγκεκριμένο κατάστημα θα μετακινηθούν και οι περίπου 40 εργαζόμενοι από την Ερμού, η αγωνία των οποίων κορυφώνεται ενόψει και της εκδίκασης –στις 26 Απριλίου- της αίτησης που κατέθεσε η επιχείρηση για ένταξή της στο άρθρο 99 προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση. Πρόσφατα εξάλλου, έκλεισαν δυο όροφοι από το Fokas Sport όπου απασχολούνται 15 εργαζόμενοι.


Το κατάστημα Fokas επί της Ερμού και Βενιζέλου ήταν το πρώτο που στέγασε τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας το 1936 (τότε η επωνυμία της ήταν Βεργόπουλος), ενώ το 1958 λειτούργησε ως Φωκάς ΑΕ καθιερώνοντας το όνομα της οικογένειας ως ισχυρό brand στον εμπορικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Και από εκεί άρχισε η επέκταση της αλυσίδας σε άλλα σημεία του κέντρου και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης το λουκέτο στην οδό Ερμού 14 ήταν προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο, καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία –όπως προσθέτουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου- δεν οφείλονται μόνο στην κρίση, αλλά και στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν στα καταστήματα που βρίσκονται πέριξ του άξονα του μετρό οι καθυστερήσεις κατασκευής του έργου. Παράλληλα, όπως είπε στο www.agelioforos.gr το μέλος της διοίκησης της Ενωσης, Γιώργος Τσαμπούκης, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι για 2-3 μήνες, ενώ 80 άτομα (σ.σ. σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν άλλα 20 από το κατάστημα της Ερμού) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη, η Fokasαπασχολεί πάνω από 400 εργαζόμενους και περίπου 600 σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες πως η επιχείρηση συζητά με πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές, ενώ όλες οι κινήσεις της γίνονται –σύμφωνα με τη διοίκηση- με στόχο την εξυγίανση και την ανάκαμψη του Ομίλου που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση και τη δραματική πτώση της κατανάλωσης.
Σήμερα, το ύψος των υποχρεώσεων της εταιρίας ξεπερνά τα 66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν οφειλές προς τράπεζες.
Πηγή: thesout.gr
Categories: