Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ταχυκαρδία προβλέπει τα εμφράγματα;

Η καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ανάπαυσης - μία μέτρηση της καρδιακής λειτουργίας που δεν απαιτεί καμία τεχνολογία και δεν έχει...



πρόσθετο κόστος- ίσως  αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη του κινδύνου στεφανιαίας νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με μια ανάλυση.

Οι ερευνητές μέτρησαν την καρδιακή συχνότητα σε φάση ανάπαυσης περίπου 130.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών χωρίς ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ή επεμβάσεων στεφανιαίας επαναιμάτωσης. Κατά τα 8 έτη που διήρκεσε η παρακολούθηση, σημειώθηκαν 2300 στεφανιαία επεισόδια (έμφραγμα ή θάνατος από στεφανιαία αίτια) και 1900 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Μετά από προσαρμογή των δεδομένων για διάφορες μεταβλητές, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η χρήση ορμονών και η φυσική δραστηριότητα, ο κίνδυνος στεφανιαίων συμβαμάτων ήταν κατά 26% υψηλότερος για τις γυναίκες με ταχυκαρδία (την υψηλότερη καρδιακή συχνότητα ηρεμίας, πανω από 76 παλμούς/ λεπτό), σε σύγκριση με εκείνες χωρίς ταχυκαρδία (κατω απο 62 παλμοί/ λεπτό). Η καρδιακή συχνότητα σε  ανάπαυση δεν αποτέλεσε προγνωστικό δείκτη του κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συσχετισμός μεταξύ της καρδιακής συχνότητας σε κατάσταση ανάπαυσης και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου «ενδέχεται να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να αποκτήσει κλινική σημασία.»


Πηγή: olagiatingunaika.gr
Categories: