Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

To χαράτσι φεύγει, ο Ενιαίος Φόρος έρχεται - Τι θα πληρώσουμε

Το χαράτσι ήρθε για να μείνει, έστω και με άλλο όνομα. Μετά τη χθεσινή συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ενιαία πρόταση στην τρόικα για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που δεν θα είναι το χαράτσι, ωστόσο θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ και το 2013.




Με άλλα λόγια, πρόκειται για χαράτσι με διαφορετικό όνομα. Έτσι, το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΕΤΗΔΕ), θα ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή για τα μικρά σπίτια.

Ο συντελεστής αυτός σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.

Η απώλεια αυτή στα έσοδα εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ και θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

*Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.

*Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.

*Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ..

Και οι τρεις δράσεις μαζί εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

Μέσω της αλλαγής ονόματος στο χαράτσι, ο φόρος μονιμοποιείται και στόχος είναι από το 2014 να εισπράττεται μέσω των εφοριών.

Categories: