Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Victoria Hislop: «Όταν πεθάνω θέλω να με θάψουν στην Ελλάδα»


Το μεσημέρι του Σαββάτου, 6 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της VictoriaHislop με τίτλο «Ο τελευταίος χορός». 
Την παρουσίαση ανέλαβε η γνωστή δημοσιογράφος- παρουσιάστρια Χριστίνα Κανατάκη, ενώ για το βιβλίο και όχι μόνο μίλησαν η ίδια η συγγραφέας αλλά και ο Κώστας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος των εκδόσεων Διόπτρα. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Victoria Hislop μαζί με το Νικόλα Κεπεσίδη, ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε.

Η Victoria Hislop, κάνοντας χιούμορ για την ποιότητα των ελληνικών της καλησπέρισε το κοινό της Θεσσαλονίκης που έσπευσε να τη δει και να την ακούσει από κοντά στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια γυναίκα που αγαπάει τόσο πολύ την Ελλάδα που, όπως είπε και η ίδια, κάποιες φορές σκέφτεται ότι τα συναισθήματά της γι΄αυτή τη χώρα είναι ισχυρότερα από αυτά του Λόρδου Μπάιρον, παρόλο που εκείνος έχει πλατείες και οδούς στο όνομά του ενώ εκείνη όχι. «Θα μπορούσα να πεθάνω για την Ελλάδα. Θα ήθελα όταν πεθάνω να με θάψουν στην Ελλάδα, ίσως στην Κρήτη. Αλλά όχι ακόμα, έχω χρόνια μπροστά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είμαι πολύ ευτυχισμένη που βρίσκομαι ξανά στη Θεσσαλονίκη, μετά την έρευνα για το Νήμα. Ζηλεύω τους Θεσσαλονικείς που ζουν σε μια τόσο όμορφη, ζωντανή και πάντα ηλιόλουστη πόλη. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι’ αυτή», ανέφερε.
Στη συνέχεια, απάντησε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στα ελληνικά στις ερωτήσεις της κας Κανατάκη, αλλά και του κοινού.  Σχετικά με τον λόγο για τον οποίο επιμένει να γράφει βιβλία για την Ελλάδα η Victoria Hislop είπε: «Πέρα από την υπερβολική μου αγάπη για την Ελλάδα, όταν ερευνώ εδώ δεν νιώθω ότι δουλεύω. Η Ελλάδα είναι η μούσα μου, η πηγή έμπνευσής μου. Όλες οι ιστορίες που έγραψα για την Αγγλία ήταν αδύνατες. Δεν πίστευα στους χαρακτήρες μου όταν αυτοί ήταν Άγγλοι. Νομίζω προτιμώ να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Η Αγγλία είναι βαρετή. Εγώ νιώθω ελληνίδα.»

Η βρετανίδα δημοσιογράφος- συγγραφέας που ξέφυγε από τη στείρα αποτύπωση των γεγονότων και μπήκε στα άδυτα της φαντασίας γράφοντας δύο εκπληκτικά μυθιστορήματα που έχουν ως βάση σημαντικά γεγονότα, που άφησαν τον στίγμα τους στην ιστορία της Ελλάδας, παραδέχεται πωςδεν μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία που έχουν σήμερα τα βιβλία της και ότι θα μεταφραζόταν σε 22 γλώσσες, ακόμη και στα κινέζικα.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι Άγγλοι τη ρωτούν συνεχώς σχετικά με τη ζωή στην Ελλάδα και σημείωσε ότι τρέφουν συμπάθεια προς τους Έλληνες. Κατανοούν τη δυσκολία της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. «Εγώ προτρέπω τους Άγγλους να έρθουν στην Ελλάδα», ήταν μερικά από τα λόγια της.
Η εκδλήλωση έκλεισε με ένα μήνυμα αισιοδοξίας έπειτα από ερώτησης μιας κυρίας από το κοινό η οποία θέλησε με αγωνία να μάθει τη γνώμη της κας Hislop για το μέλλον της Ελλάδας κι εκείνη είπε: «Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξη για την Ελλάδα, σε αντίθεση με τους Έλληνες που δείχνουν να έχουν χάσει τις ελπίδες τους. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι είμαι ξένη και βλέπω τα πράγματα από μια απόσταση.Στην Αγγλία για εκατοντάδες χρόνια ζούμε το ίδιο. Εδώ στην Ελλάδα κάθε 10-15 χρόνια βιώνατε μια κρίση, μια καταστροφή, παγκόσμιο πόλεμο, εμφύλιο πόλεμο, χούντα, σεισμό… Παρόλα αυτά πάντα επιβιώνετε. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πονάει και ίσως χρειαστούν σημαντικές αλλαγές, αλλά οι Έλληνες είναι πάρα πολύ δυνατοί και τα καταφέρνουν. Οπότε τώρα γιατί να αλλάξει αυτό;»

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μέσα από δέκα πολύ δυνατά διηγήματα, η Victoria Hislop μας βγάζει σεργιάνι στους αθηναϊκούς δρόμους αλλά και στις πλατείες των ελληνικών χωριών. Σκιαγραφώντας την ξεχωριστή ατμόσφαιρα κάθε τόπου, η συγγραφέας ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας μια σειρά από αλησμόνητους ήρωες – από έναν μοναχικό παπά έως δύο αδερφούς σε διαμάχη και από έναν ανεπιθύμητο ξένο έως ένα γαμπρό που βασανίζεται από μια μουσική και μια ανάμνηση. Δοσμένες με τη μοναδική γραφή της Victoria Hislop, αυτές οι γλυκόπικρες ιστορίες πίστης και αγάπης, χωρισμού και συμφιλίωσης, θα μείνουν στο μυαλό σας και θα σας συντροφεύουν για πολύ καιρό μετά το τέλος της ανάγνωσης.
Ζωή Καρασουλτάνη
Πηγή: roadstory.gr
Categories: