Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές 2013: Στη βουλή το θέμα της Φυσικής

Δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης για τα θέματα στο μάθημα και επισημαίνει ότι είναι φυσικό σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις, να προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. 

Πανελλαδικές 2013: Στη βουλή το θέμα της Φυσικής


Αυτή είναι η απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ)  στις αιτιάσεις της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος για τα θέματα στο μάθημα «Φυσικής Κατεύθυνσης» ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β'.
όλα τα θέματα διαμορφώθηκαν από την Εισηγητική Επιτροπή του μαθήματος με την διαδικασία που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις και συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.

Ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατήγγειλε πως το τέταρτο θέμα στο μάθημα της Φυσικής, που εξετάσθηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις την Τετάρτη, είχε αναρτηθεί πριν δύο μήνες σε ιστοσελίδα που παρακολουθούν καθηγητές και την οποία συνδιαχειρίζεται μέλος της επιτροπής που επιλέγει τα θέματα των εξετάσεων. 

Aμέσως μετά, η Επιτροπή Παιδείας της Ε.Ε.Φ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, για το μάθημα της Φυσικής:

"Μετά από ενδελεχή εξέταση των θεμάτων στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
1. Ισχύουν απόλυτα τα όσα επεσήμανε η επιτροπή των συναδέλφων μας που έλυσε τα θέματα και εξέδωσε την ανακοίνωση της 22/5/2013
2. Μεγάλο μέρος των θεμάτων είναι εκτός της φιλοσοφίας του Σχολικού βιβλίου και της διδασκαλίας του μαθήματος στο σχολείο.
3. Αρκετά ερωτήματα είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος που σήμερα ισχύει. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος.
4. Τίθεται σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας και τάξης σε σχέση με το 4ο θέμα διότι παραπλήσιο αυτού υπήρχε σε γνωστό ιστολόγιο συναδέλφου από τον Μάρτιο και μάλιστα έτυχε σχολιασμών μεταξύ άλλων συναδέλφων.
5. Δυστυχώς η άποψη των συναδέλφων για το τι Φυσική διδάσκουμε και τι ζητούμε από τους μαθητές μας, οδηγεί τα παιδιά μακριά από την Φυσική και τις επιστήμες που έχουν σχέση με αυτή" .
Η καταγγελία και όλο το θέμα έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου κι έχει γίνει αφορμή για πολλές συζητήσεις. 
Με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ι. Τζαμτζής, ζήτησε να διερευνηθεί η καταγγελία του α' Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Παναγιώτη Φιλντίση, για τα θέματα της Φυσικής στις πανελλαδικές, και συγκεκριμένα για την καταγγελία πως το 4ο θέμα των εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής, είχε αναρτηθεί πριν δύο μήνες σε ιστοσελίδα που παρακολουθούν καθηγητές.


Πηγή: madata.gr
Categories: