Σάββατο 18 Μαΐου 2013

«Θα πρέπει να εντάξουμε τα έντομα στη διατροφή μας» λέει ο ΟΗΕ

«Θα πρέπει να εντάξουμε τα έντομα στη διατροφή μας» λέει ο ΟΗΕ


Η σκέψη και μόνο της βρώσης εντόμων, κάνει πολλούς ανθρώπους να ανατριχιάζουναπό αηδία, όμως σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα θρεπτικότατα έντομα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας.

Περισσότερα από 1.900 είδη εντόμων καταναλώνονται ανά τον κόσμο, κυρίως στηνΑφρική και την Ασία. Όμως οι «τραγανές» λιχουδιές δεν εκτιμώνται το ίδιο από τουςΕυρωπαίους και Αμερικανούς καταναλωτές. “Στη Δύση διατηρούμε κάποιες διατροφικές προκαταλήψεις, θεωρώντας πως επειδή τα έντομα προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν μπορεί να είναι καλά”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Arnold van Huis, ένας εκ των επιστημόνων που πραγματοποίησαν την μελέτη.

«Μύθος η χαμηλή διατροφική αξία» των εντόμων. Σύμφωνα με τη μελέτη του FAO, που παρουσιάστηκε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, στη Ρώμη, τα έντομα περιέχουν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων, με αυτή που περιέχεται στο άπαχο κόκκινο κρέας και στο ψάρι.

Στην έκθεση του FAO αναφέρεται πως αρκετά εστιατόρια στην Ευρώπη αρχίζουν ναεντάσσουν στο μενού τους πιάτα που περιέχουν έντομα. Τα βρώσιμα μυρμήγκια και οιακρίδες βοηθούν επιπλέον στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία απειλεί τηνυγεία των κατοίκων, των δυτικών κοινωνιών. Η παχυσαρκία έχει σχεδόν διπλασιαστείαπό το 1980. Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως οι λόγοι που τα έντομα θα πρέπει να εισέλθουν στη διατροφή μας είναι επίσης οικονομικοί και οικολογικοί, αφού μπορούν να τραφούν με σχεδόν οποιαδήποτεοργανική ουσία, από την άχρηστη βιομάζα, μέχρι τα απόβλητα των υπονόμων… Και αν δεν νιώθετε άνετα με αυτή την ιδέα, αναλογιστείτε πως τα έντομα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως ζωοτροφές.

Αν οι «εντομομεζέδες» νικούσαν τα δυτικά διατροφικά στερεότυπα, τότε πολλοί άνθρωποι από τον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσαν να απασχοληθούν στιςεξαγωγές και στην εκτροφή εντόμων. Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τηνεπιστημονική ομάδα του FAO, 9 στους 10 συμμετέχοντες που δοκίμασαν, με κλειστά μάτια, κεφτεδάκια παρασκευασμένα από κρέας μοσχαρίσιο και κρέας σκουληκιών, τα θεώρησαν πιο γευστικά από τα αντίστοιχα που περιείχαν μόνο μοσχαρίσιο κρέας. Επίσης άλλοι εθελοντές που έφαγαν γιαούρτι με προνύμφες μελισσών, χαρακτήρισαν το πιάτο “εξαιρετικό”.

Αρκεί κάποιος να το τολμήσει και να δει τα έντομα με διαφορετικό μάτι…

Πηγή: globalomen.com
Categories: