Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΜΙΛΙΟΥΝΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πεδίο μάχης για δεύτερη ημέρα θυμίζει η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης όπου χιλιάδες πολίτες, που διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής, δέχονται επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου προκειμένου να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
vosporos-gefira
Περίπου 1.000 τραυματίες, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα αλλά και κάποιοι που έχασαν την όρασή τους είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της αστυνομικής βίας σύμφωνα με ιατρικές οργανώσεις στην Τουρκία. Την ίδια ώρα μια 34χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ρουκέτα δακρυγόνου την Παρασκευή.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές περνούν τη γέφυρα του Βοσπόρου
Οι διαδηλώσεις στην Ταξίμ ξεκίνησαν τη Δευτέρα μετά την κοπή δέντρων προκειμένου να ανεγερθεί στο πάρκο της πλατείας εμπορικό κέντρο και ένα ξενοδοχείο. Γρήγορα όμως μετατράπηκε σε κύμα διαμαρτυρίας κατά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του "Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη" (AKP).
Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι η ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσει παρά τις διαμαρτυρίες. Παραδέχθηκε πάντως ότι η χρήση δακρυγόνων ήταν υπερβολική αλλά τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες δεν ήταν "ειλικρινείς" και πως δεν είχαν ιδεολογικό χαρακτήρα.
Πηγή: makeleio.gr
Categories: