Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ερευνητές εντόπισαν τον μεγαλύτερο ιό του πλανήτη

Ο μεγαλύτερος ιός στον πλανήτη εντοπίστηκε από τους επιστήμονες υποθαλάσσια, στα ύδατα της Χιλής. 

Ερευνητές εντόπισαν τον μεγαλύτερο ιό του πλανήτη


Πρόκειται για τον γιγάντιο ιό "Πανδώρα" , το μέγεθός του οποίου είναι δέκα φορές μεγαλύτερο απ΄αυτό των ιών που έχουν μέχρι σήμερα ανιχνευτεί . Επιπλέον, το DNA του ιού είναι άγνωστο στους Γάλλους επιστήμονες , γεγονός που... προδίδει την μακρινή και εξωγήινη καταγωγή του. Πιθανότατα , επισημαίνουν οι  ερευνητές, ο ιός "Πανδώρα" προέρχεται από τον Κόκκινο Πλανήτη. 


Οι Γάλλοι επιστήμονες βάπτισαν τον ιό με το όνομα αυτό γιατί θεωρούν ότι με την ανακάλυψη του , ανοίγει το κουτί της Πανδώρας .

"Πιστεύουμε πως ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, όχι τόσο για την ανθρωπότητα όσο για το δόγμα μας περί ιών", υποστηρίζει ο Γάλλος επικεφαλής της έρευνας, Ζαν Μισέλ Κλαβερί, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. 

Με μέγεθος ενός μικρομετρου, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι ορατός ακόμα και μ ΄ένα απλό μικροσκόπιο κι ότι δεν συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία. 

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Science", οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο ιός "Πανδώρα" είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος από τον ιό της κοινής γρίπης.

Ο γενετικός του κώδικας έχει το διπλάσιο μέγεθος από τον Megavirus (Μέγα ιό) που κατέχει μέχρι σήμερα τα πρωτεία σε μέγεθος.   "Από τα 2.556 γονίδια του, μόλις το 7% είναι γνωστό στους επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός εξελίχθηκε σε μια τελείως ξεχωριστή πορεία από τους υπόλοιπους ιούς που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα", επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης. 

Οι Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν τον ιό σε ιζήματα στο βυθό της θάλασσας της Χιλής, εκεί όπου είχε εντοπιστεί και ο Megavirus (Μέγα ιός).

Πηγή: med24.gr
Categories: