Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Πώς να μείνουν ζωντανά τα φυτά σου όσο λείπεις

Οι «Κηπουροί» του Mega μας δείχνουν 7 τρόπους για να ποτίσουμε τα φυτά μας όσο βρισκόμαστε σε διακοπές.
POTISMA
Αυτόματο πότισμα
Η καλύτερη λύση για να εξασφαλίσουμε στα φυτά μας ένα καλό πότισμα όσο θα λείπουμε διακοπές. Ιδανικό επίσης για αμελείς και τεμπέληδες κηπουρούς! Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος σε ένα μπαλκόνι με 15 γλάστρες στοιχίζει περίπου 70 ευρώ και είναι αρκετά εύκολη. Προσοχή: Μην ξεχάσετε να αλλάξετε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγετε για διακοπές.

Άδεια μπουκάλια αναψυκτικών (1,5 lt.)
Αφού τα γεμίσουμε με νερό και τους κάνουμε μια τρυπούλα στο καπάκι μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε μια γλάστρα, ένα μπουκάλι σε κάθε γλάστρα και καθημερινά το φυτό θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Αν λείψουμε από 5 μέχρι 7 ημέρες αυτή η λύση είναι πολύ πρακτική. Κάποιοι που έχουν δοκιμάσει τον συγκεκριμένο τρόπο αναφέρουν προβλήματα στη χρήση, όπως ότι το νερό χύνεται όλο μαζί, αυτό όμως ίσως να οφείλεται σε κακή τοποθέτηση του μπουκαλιού.

3. Αυτοποτιζόμενες γλάστρες
Είναι σχετικά ακριβές γιατί ο μηχανισμός αυτοποτισμού που προσαρμόζεται στη γλάστρα στοιχίζει περίπου όσο και η γλάστρα, αλλά αξίζει τον κόπο να τις χρησιμοποιήσουμε για φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή στο γραφείο. Από τη στιγμή που θα διαλέξετε τέτοιες γλάστρες μπορείτε να πάτε τις διακοπές σας αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες. Φροντίστε ωστόσο να ποτίσετε πρώτα καλά τα φυτά σας και να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά.

4. Ειδικά ζελέ (κρύσταλλοι)
Απορροφούν και δεσμεύουν ποσότητα νερού τριπλάσια του όγκου τους, την οποία αποδεσμεύουν σταδιακά όταν το φυτό έχει ανάγκη. Με ένα τέτοιο υλικό, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες των φυτών σας για τουλάχιστον 15 ημέρες. Μοιάζουν με τους κόκκους της ζάχαρης όταν είναι στεγνοί και με την προσθήκη νερού φουσκώνουν και λειτουργούν σαν υπεραπορροφητικά σφουγγάρια. Χρειαζόμαστε 10g. ή μία κουταλιά της σούπας για μεσαίου μεγέθους γλάστρα. Για μεγαλύτερες αυξάνουμε την ποσότητα. Τα 100 γρ. στοιχίζουν από 5 μέχρι 8 ευρώ. Ποτίζουμε καλά το φυτό αμέσως μετά την τοποθέτηση των κρυστάλλων και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά 1-2 ώρες.

POTISMA1
5. Σακούλες ποτίσματος με «φιτίλια»
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε το νερό και να τα κρεμάσουμε σε κάποιο σημείο, κατά προτίμηση να μην το βλέπει ο ήλιος και εξατμίζεται γρηγορότερα το νερό που περιέχουν. Η συσκευασία που βρήκαμε περιείχε γύρω στις 10 σακούλες και το κόστος της κάθε συσκευασίας ανερχόταν γύρω στα 5 ευρώ. Αυτές οι λύσεις είναι πρακτικές αν πρόκειται να λείψουμε μέχρι 5-6 μέρες.

6. Φυτά στην μπανιέρα
Πολλοί βάζουν τα φυτά τους στο μπάνιο του σπιτιού τους, μέσα στην μπανιέρα πριν φύγουν για διακοπές. Αν έχετε μικρό αριθμό φυτών αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λόγω της υγρασίας του χώρου. Θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Για υψηλότερη υγρασία στον χώρο, βάλτε το βούλωμα στην τρύπα της μπανιέρας και γεμίστε με λίγο νερό, περίπου 2- 3 εκατοστά ύψος. Τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό να πατούν σε κάποια βάση (τελάρο, δοχείο, βότσαλα κλπ). Ποτίστε τα φυτά σας καλά και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Και μην ξεχνάτε, ποτίζετε σωστά τα φυτά σας ώστε να αναπτύσσονται σωστά, χωρίς όμως να κάνετε σπατάλη νερού…

POTISMA2
7. Φιλική συμμετοχή
Ζητήστε από κάποιον φίλο, συγγενή ή γείτονα να προσέχει τα φυτά σας όσο εσείς θα βρίσκεστε μακριά. Αναμφισβήτητα η πιο οικονομική λύση! Αρκεί να είναι συνεπής και να του δείξουμε πριν φύγουμε την ποσότητα του νερού που χρειάζονται τα φυτά μας.

Πηγή: tsantiri.gr