Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για την υπόθεση των 502 "παιδιών των φαναριών", ανέφερε πως η έρευνα για την τύχη των παιδιών παραμένει χωρίς αποτέλεσμα.
Να υπενθυμίσουμε ότι για τα παιδιά αυτά υπήρξαν καταγγελίες πως είχαν οδηγηθεί στο κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.
Αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές είχε υποβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα.
Σύμφωνα με τον Χαρ.Αθανασίου, η σχετική έρευνα ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας του Συνηγόρου του Πολίτη στον ΟΗΕ το 2004, χωρίς όμως στοιχεία.
"Το νούμερο είναι εντελώς αυθαίρετο. Η καταγγελία έγινε χωρίς στοιχεία, με αποτέλεσμα να πλήττεται έτσι η χώρα μας. Πολλές φορές βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας..." παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
"Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει πως τα παιδιά τα 'μάζεψαν' ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν ήταν παραβάτες για να είναι εγκλεισμένα μέσα. Από τις πρώτες ημέρες, πολλά απ' αυτά τα πήραν οι γονείς τους και άλλα έφυγαν μόνα τους. Τα παιδιά έφυγαν την επόμενη μέρα - απ' ό,τι μου είπαν, τα 9 στα 10 περίπου, έφυγαν το ίδιο βράδυ. Ήταν λίγο μεγαλύτερα από 4 ετών, γιατί είναι αυτά που έβγαιναν στα φανάρια...", συμπλήρωσε ο Χαρ.Αθανασίου.
Παράλληλα, είπε πως «ζήτησα να δω μια κατάσταση, και ρώτησα εάν έχει γίνει καταγραφή των παιδιών. Δεν υπάρχει. Αυτή ήταν η ανεπίσημη απάντηση. Επισήμως, θα δούμε τι θα γίνει. Όποιος έχει στοιχεία, μπορεί να τα φέρει για να εξετάσουμε το θέμα και να δούμε αν τα παιδιά ήσαν θύματα μιας αρπαγής. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει εγκληματική πράξη. Αν προκύψει κάτι, θα ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία».
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά για αυτό το «ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα» και να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές αν «έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, που επικαλούνταν παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων την 1η Ιουνίου 2012.
Πηγή: madata.gr