Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αιχμές για «πρoσωπικές φιλοδοξίες» Εϊπίδη εις βάρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα θεσμό με ιστορία 54 ετών, στις προσωπικές φιλοδοξίες του εκάστοτε καλλιτεχνικού διευθυντή». 

Αιχμές για «πρoσωπικές φιλοδοξίες» Εϊπίδη εις βάρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου


Μπορεί το πρόσωπο να μην κατονομάζεται ευθέως, αλλά σ' αυτή τη φράση που εμπεριέχεται στην επιστολή 16 ανθρώπων του κινηματογράφου που ζούνε στη Θεσσαλονίκη προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, «φωτογραφίζεται» ο νυν διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), Δημήτρης Εϊπίδης.


Οι φιλοδοξίες του εν λόγω ανθρώπου, εξάλλου, είναι που έχουν μεταμορφώσει το Φεστιβάλ σε «τόπο λογοκρισίας», για να υπενθυμίσουμε και ό,τι συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Εϊπίδης αποφάσισε να μη διαπιστεύσει δημοσιογράφους που τον... ενοχλούσαν, τόσο από Το ΧΩΝΙ όσο και από άλλα μέσα.

FOTO 18888
Οι φιλοδοξίες του Δημήτρη Εϊπίδη (δεξιά), δεν άφησαν ανενόχλητο ούτε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. 

Συμπεριφορές που, αν μη τι άλλο, δε τιμούν ούτε τον ίδιο, ούτε το θεσμό και πολλές από αυτές φημολογείται ότι προκάλεσαν τριβή στη σχέση του με τον Γιάννη Μπουτάρη, με αποτέλεσμα την παραίτηση του δημάρχου από τη θέση του ως προέδρου του δ.σ. του ΦΚΘ, τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΟΧΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΡΗΜΗΝ

Μ' αφορμή το ακέφαλο μέχρι στιγμής προεδρείο του δ.σ. του ΦΚΘ, οι 16 υπογράφοντες της επιστολής, ζητούν από το δήμαρχο την οργάνωση διημερίδας- υπο την αιγίδα του δήμου-, ώστε να συζητηθούν αναλυτικότατα όσα αφορούν το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

«Προσερχόμαστε στο διάλογο έχοντας προτάσεις και πιστεύουμε πως οι λύσεις θα μορφοποιηθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Έτσι και ο εκάστοτε, μη ενημερωμένος, εκ των πραγμάτων, εκπρόσωπος του δήμου στο Δ.Σ. του ΦΚΘ θα έχει μια γνώση του αντικειμένου, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού θα αντιληφθεί πως δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις ερήμην μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ρίχνοντας τα «βέλη» και στο Υπουργείο.

Την ίδια ώρα «προειδοποιούν» τον δήμαρχο ότι ακόμη και αν η απάντηση του στο αίτημα τους είναι αρνητική «εμείς έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε, υπερασπιζόμενοι το ΦΚΘ».

Εξηγούν δε ότι απευθύνονται στον δήμαρχο καθώς ο δήμος είναι ο μόνος φορέας που νομιμοποιείται θεσμικά να οργανώσει μια τέτοια συνάντηση. «Και αυτό» όπως λένε, «επειδή με βάση το νόμο περί κινηματογράφου, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του Φεστιβάλ, ανεξάρτητα από την εντοπιότητα ή μη του προέδρου που θα διοριστεί».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είχε οριστεί πρόεδρος του δ.σ. του ΦΚΘ στις 21 Ιουλίου του 2011 και τον περασμένο Δεκέμβρη- εντελώς αθόρυβα!-, υπέβαλε την παραίτηση του με γραπτή επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο. Προέτρεπε δε, τον υπουργό Πολιτισμού να διορίσει στη θέση του κάποιον από τους μόνιμα διαμένοντες στην πόλη.

Οι λόγοι της παραίτησης δεν έγιναν γνωστοί επισήμως. Άλλοι την αποδίδουν στο φόρτο εργασίας του κ. Μπουτάρη ενόψει και των επικείμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι κάνουν λόγο για ενδο-φεστιβαλικές τριβές (ακόμη και στην σχέση του με τον διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη παρά τα αντίθετα φαινόμενα!). Πάντως το υπουργείο ακόμη... ψάχνει τον αντικαταστάτη του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. παραμένουν στις θέσεις τους έως ότου λήξει η θητεία τους στις 30 Αυγούστου 2014.

*Την επιστολή υπογράφουν οι σκηνοθέτες Γεώργιος Κεραμιδιώτης, Κώστας Εφραιμίδης, Κυριακή Μάλαμα, Άκης Κερσανίδης, Δημήτριος Μουρτζόπουλος, Αναστασία Χριστοφορίδου, Χρύσα Τζελέπη, Ανδρέας Σιαδήμας, οι κριτικοί κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης, Βασίλης Κεχαγιάς, Ιωάννης Φραγκούλης, Θόδωρος Γιαχουστίδης και ο διευθυντής παραγωγής Αιμίλιος Μιχαηλίδης, ο σεναριογράφος Λευτέρης Θερμός, ο διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Σταμπολής, ο μοντέρ Νίκος Παπαναστασίου (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται).

Έλσα Σπυριδοπούλου

Πηγή: toxwni