Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Τα έξι ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Λανθασμένες ιατρικές εκτιμήσεις, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος μέχρι και σφάλματα που οδήγησαν ασθενή στην αναπηρία...

Τα έξι ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την Ελλάδα


Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μετά την απόφαση για εγκατάσταση συστήματος φραγής του σήματος των κινητών τηλεφώνων στις χειρουργικές αίθουσες, έφερε ξανά στην επιφάνεια απίστευτα ιατρικά λάθη που έχουν γίνει σε νοσοκομεία στην Ελλάδα.


Το «Έθνος» αναφέρει έξι χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1 Εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα αντιμετωπίστηκε από πεπειραμένους ιατρούς νοσοκομείου στην Κεντρική Ελλάδα ως υπόθεση ρουτίνας. Από παρατεταμένη υποξαιμία του εγκεφάλου, όμως, και την αδράνεια των ιατρών, η ασθενής έπεσε σε κώμα μένοντας «φυτό». Επιδικάστηκε αποζημίωση 500.000€.

2 Ασθενής στη Β. Ελλάδα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση ογκιδίου στο επινεφρίδιο, αλλά λόγω ισχυρών πόνων αναγκάστηκε να κάνει νέα επέμβαση μετά από λίγο καιρό και σε άλλο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη επέμβαση δεν αφαιρέθηκε το ογκίδιο, αλλά ένα υγιές τμήμα του δεξιού επινεφριδίου. Επιδικάστηκε αποζημίωση που ξεπέρασε τα 100.000€ με τους νόμιμους τόκους.

3 Από ιατρικό σφάλμα στη διάρκεια επέμβασης σε θυρεοειδή τραυματίστηκαν οι φωνητικές χορδές της ασθενούς και παρέλυσαν. Αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, η φωνή της έγινε πολύ τραχιά και μπάσα και τελικά έπεσε σε αφωνία. Η αποζημίωση ήταν 100.000€.

4 Στη διάρκεια αποστείρωσης και απονεύρωσης δοντιού, ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε λάθος βελόνα και το καυστικό υγρό έπηξε και με την πίεση πετάχτηκε στο μάτι της ασθενούς προκαλώντας της έγκαυμα και αναπηρία, για την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση 30.000€ συν νόμιμους τόκους.

5 Νοσοκομείο στη Β. Ελλάδα υποχρεώθηκε σε αποζημίωση 700.000€ για μετάγγιση αίματος μολυσμένου με τον ιό του AIDS σε νεαρή κοπέλα, στην οποία μεταδόθηκε. Κρίθηκε ότι δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση προς τους αιμοδότες με ερωτηματολόγιο ακόμα και για το αν είχαν μια ερωτική επαφή με άγνωστο πρόσωπο.

6 Το Δημόσιο αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημίωση μισό εκατ. € για ιατρικό σφάλμα στη διάρκεια πλαστικής χειρουργικής επέμβασης, που προκάλεσε μόνιμη αναπηρία στην άτυχη ασθενή. Τώρα έχει στραφεί κατά των ιατρών (αναισθησιολόγου, χειρουργών κ.λπ.) αξιώνοντας να δώσουν εκείνοι το ποσό στο κράτος, λόγω της αφέλειας που επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Πηγή: toxwni.gr