Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Όλη η αλήθεια για τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα - Κλειδί η παστερίωση

Οι αλλαγές στην κατηγοριοποίηση του γάλακτος εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία; 

Όλη η αλήθεια για τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα - Κλειδί η παστερίωση

Μάθετε όλη την αλήθεια για το σούπερ φρέσκο και το υψηλής διατηρησιμότητας γάλα καθώς και τη διαδικασία παστερίωσης τους. Τι λέει στο Newsit o Τεχνολόγος Τροφίμων, Πέτρος Σπανός. 

Δύο κατηγορίες φρέσκου γάλακτος θα υπάρχουν πια στην ελληνική αγορά μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Το σούπερ φρέσκο και το γάλα υψηλής διατηρησιμότητας 5 έως 11 ημερών. 

Κλειδί στη διαβάθμιση της ποιότητας του γάλακτος η διαδικασία παστερίωσης

Όπως δήλωσε στο Newsit ο Τεχνολόγος Τροφίμων, Πέτρος Σπανός "ανάλογα με τη διαδικασία παστερίωσης έχουμε δύο κατηγορίες γάλακτος. 

Το σούπερ φρέσκο γάλα παστεριώνεται με την παραδοσιακού τύπου αργή διαδικασία που γίνεται κατά παρτίδες, από τους 63 έως τους 72 βαθμούς και μπορεί να διαρκεί από 20 λεπτά εως 40 λεπτά. 

Το γάλα υψηλής διατηρησιμότητας 5 εως 11 ημερών παστεριώνεται με τη σύγχρονη γρήγορη διαδικασία του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας, από τους 80 έως τους 120 βαθμούς και μπορεί να διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως 1 με 2 λεπτά. 

Και στις δύο διαδικασίες παστερίωσης του γάλακτος η δημόσια υγεία καλύπτεται 100%

Επειδή λοιπόν υπάρχουν κάποιες μονάδες που ακολουθούν τον παλαιό τρόπο παστερίωσης, για να καλυφθούν αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένο όριο ονομασίας του φρέσκου γάλακτος. Στις καινούργιες μονάδες των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών επειδή ο τρόπος παστεριώσης γίνεται με τον πιο σύγχρονο τρόπο, μικρού χρόνου δηλαδή και μεγάλης θερμοκρασίας, το γάλα διατηρείται μικροβιολογικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" επεσήμανε ο κύριος Σπανός. 

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αλλά υπάρχει διαφορά στη θρεπτική αξία του γάλακτος

Και με τις δύο διαδικασίες παστερίωσης το γάλα δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και είναι ασφαλές. 

Βέβαια όσο παραπάνω μένει το γάλα σε συνθήκες ψύξης, τόσο υποβαθμίζεται η θρεπτική του αξία. Δεν είναι όμως κάτι απαγορευτικό, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει" είπε τέλος ο τεχνολόγος τροφίμων Πέτρος Σπανός. 

Τι είναι η παστερίωση

Η παστερίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται χρήση ήπιας θερμότητας για την καταστροφή ή ελάττωση των βλαστικών μορφών των μικροοργανισμών. Επινοήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Λουί Παστέρ, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Η παστερίωση επίσης έχει σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, ελαττώνοντας τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις σε αυτά. Το προϊόν αμέσως μετά την θερμική επεξεργασία πρέπει να ψύχεται και να συσκευάζεται.

Πηγή: newsit.gr