Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Βρήκαν τη «Σάντα Μαρία» του Κολόμβου

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη

Magnify Image


Μια μεγάλη ανακάλυψη υποστηρίζουν ότι έκαναν αρχαιολογικοί ερευνητές, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αϊτής το πλοίο «Σάντα Μαρία» του Χριστόφορου Κολόμβου.     



Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent ο επικεφαλής των ερευνών Μπάρι Κλίφορντ δήλωσε ότι «όλα τα γεωγραφικά, υποβρύχια και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ναυάγιο είναι η διάσημη ναυαρχίδα του Κολόμβου, Σάντα Μαρία». Αν τα όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές αληθεύουν τότε θα πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα του κόσμου.    

«Η κυβέρνηση της Αϊτής υπήρξε εξαιρετικά χρήσιμη και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για την λεπτομερή αρχαιολογική ανασκαφή του ναυαγίου» τόνισε ο επικεφαλής των ερευνών. Η ομάδα του μελέτησε το ημερολόγιο του Κολόμβου και τα τοπικά ρεύματα και υποστηρίζει ότι το ναυάγιο βρέθηκε στη θέση του περιγράφει ο μεγάλος εξερευνητής. Επίσης το αποτύπωμα του πλοίου συμφωνεί με το μέγεθος το οποίο πιθανολογείται ότι αυτό είχε.

Magnify Image

Η ομάδα των ερευνητών ερευνά χρόνια τώρα την περιοχή αλλά μόλις πρόσφατα αποφάσισε να περιορίσει την έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο.   Τα ίχνη του Σάντα Μαρία είχαν χαθεί όταν προσάραξε σε ύφαλο «κάπου κοντά στο νησί της Ισπανιόλας» και διαλύθηκε από την δύναμη των κυμάτων. 

Ο Κολόμβος επέστρεψε με ένα από τα δύο συνοδευτικά μικρότερα πλοία, την Λα Νίνια.   Μέχρι στιγμής, η ομάδα του κ. Κλίφορντ, έχει πραγματοποιήσει μια μη επεμβατική μελέτη του ναυαγίου, μετρώντας το και φωτογραφίζοντάς το. Aκόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το ναυάγιο είναι όντως το «Σάντα Μαρία» του Χριστόφορου Κολόμβου.  

Πηγή: www.lifo.gr
Categories: