Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Αυστριακό δημοσίευμα για Γλέζο: Νέα καριέρα για Έλληνα αντιστασιακό

«Ο Μανώλης Γλέζος αγωνίστηκε κατά των ναζιστών κατακτητών στην Ελλάδα, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας και, από το 2010, κατά της δραστικής πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα του. 




Καταδικάστηκε επανειλημμένα σε θάνατο, πέρασε δώδεκα χρόνια της ζωής του σε φυλακές και τέσσερα χρόνια στην εξορία, και τώρα ο 91χρονος εκλέχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με τον αριστερό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ» γράφει εισαγωγικά σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Ευρωεκλογές- Νέα καριέρα για Έλληνα αντιστασιακό», η αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ».


Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Μανώλης Γλέζος έγινε λαϊκός ήρωας στην Ελλάδα σε ηλικία 18 ετών, μέσα από μια ριψοκίνδυνη δράση, όταν, μαζί με έναν φίλο του, τη νύχτα της 31ης Μαΐου 1941, στην κατεχόμενη Αθήνα, σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη και απομάκρυνε τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. Από τους Γερμανούς κατακτητές συνελήφθη τρεις φορές και βασανίστηκε επανειλημμένα. 

Σημειώνεται, ακόμη, ότι στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974) δούλεψε για το Κομμουνιστικό Κόμμα, και κλείστηκε πολλές φορές στη φυλακή, ενώ αργότερα εντάχθηκε στο σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον απέστειλε το 1984 για πρώτη φορά ως ευρωβουλευτή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι επειδή ο Μανώλης Γλέζος φοβάται τις πτήσεις θα πρέπει να διανύει τη μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας του, στα βόρεια της νήσου Νάξος, για το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες θαλάσσια και οδικά, κάτι που δεν συνιστά κανένα πρόβλημα για τον επαναστάτη με το μουστάκι και τα μακριά λευκά μαλλιά.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έγκαιρα, πριν τη συνεδρίαση της συγκρότησης σε σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχές Ιουλίου, θα μεταβεί με πλοίο στη Βενετία και κατόπιν με τρένο στο Στρασβούργο, όπου «εκεί θα νοικιάσω για ένα χρόνο ένα διαμέρισμα» και στη συνέχεια θα παραχωρήσει σε έναν νεότερο την έδρα του και θα επιστρέψει στο νησί του, γράφει η Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ.

Πηγή: newsit.gr
Categories: